THE LIGHT OF SPIRIT, Olga de Amaral
Patinoire Royale, Brussel

🕔18 Feb 2019 15:28

verlengd tot 22 juli 2018

La Patinoire Royale / Galerie Valérie Bach

Veydtstraat 15, 1060 Brussel
www.galerievaleriebach.com - info@galerievaleriebach.com


Installation View - Bruma A - G - Courtesy of Casa Amaral © Diego Amaral

La Patinoire Royale - Galerie Valérie Bach wordt heel even, de duur van een tentoonstelling, een in een gouden gloed gehulde tempel met de spirit van Amerikaans-Indiaanse kunst. De galerie presenteert het tijdloze oeuvre van de Colombiaanse kunstenares Olga de Amaral. Voor het eerst in België wordt een veertigtal werken, van een uitzonderlijke kwaliteit en geproduceerd tussen 2003 en 2018, aan het grote publiek getoond.

Moya A, 2013, linen,gesso and acrylic paint, 100 x 90 cm
Courtesy of Casa Amaral © Diego Amaral


Olga de Amaral werd geboren in Bogotá, Colombia in 1932. Ze studeerde textiel aan de Kunstacademie van Michigan in de Verenigde Staten. De Amaral is een gevestigde kunstenares wiens artistieke technieken voortdurend evolueren en waarbij kunst, design en artisanaat volop gecombineerd worden. De Amaral vertrekt van textiel en maakt er sculpturen van, door er verf, plaaster, edelmetaal en vezels aan toe te voegen. Haar kunst valt dan ook moeilijk in één enkel vakje onder te brengen. De Amaral is een sleutelfiguur binnen de Latino-Amerikaanse naoorlogse kunst. Met het jaar worden haar niet traditionele, ‘niet omkaderde’ creaties kunsthistorisch belangrijker.

Lienzo 32, 2013, linen, gesso and acrylic paint, 210 x 100 cm
Courtesy of Casa Amaral © Diego Amaral


Het werk van Olga de Amaral is gedreven door een passie voor de Colombiaanse cultuur en een continue, intense zoektocht naar haar eigen identiteit. De Amaral verbindt met haar werk verschillende disciplines zoals architectuur, wiskunde, landschappen en de in Colombië socio-culturele tegenstellingen. Het ‘begrijpen’ an sich, vervult een belangrijke rol in het werk van Amaral. Met de hulp van een complex systeem, gebaseerd op de artisanale technieken, vindt ze antwoorden op haar persoonlijke vragen.

Ze inspireert zich op de ‘prehispanic’ en koloniale kunst die ze naar een eigen beeldtaal omzet door overdadig gebruik van goud. Dit evoceert sensualiteit en opent een ‘andere’ wereld. In de proloog van het boek Olga de Amaral: El Manto de la Memoria (2000), beschrijft Edward Lucie-Smith de transcendente kwaliteit en kenmerken van haar kunst: «In een groot deel van Olga’s werk is goud pertinent aanwezig, maar toch is er geen enkel equivalent van in de precolumbiaanse archeologie terug te vinden. Het is alsof deze objecten een evidentie zijn en ze wel degelijk zouden moeten bestaan! Precies dat hiaat vult de Amaral meesterlijk in ».

Bruma (turquesa-rojo), 2013, linen, gesso and acrylic paint, 190 x 90 cm
Courtesy of Casa Amaral © Diego Amaral


In 1965, sticht en leidt de Amaral het departement textiel aan de Universidad de los Andes de Bogotà. In 1973, werd ze beloond met een beurs van het Guggenheim en in 2005 werd ze benoemd tot “Artist Visionary” door het Museum of Art and Design van New York. In 2008, werd ze aangesteld als covoorzitter van het initiatief tot ontwikkeling van een multicultureel publiek in het Metropolitan Museum of Art van New York.

De Amaral exposeerde in tal van instellingen over de hele wereld en haar werk maakt deel uit van de vaste collectie in ruim 40 musea over de hele wereld zoals het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, het Museum of Modern Art en het Metropolitan Museum of Art in New York, het Art Institute van Chicago, het Museum of Modern Art van Kyoto in Japan, het De Young Museum van San Francisco, het Museum Bellerive in Zürich, het Museum of Fine Arts, Houston en de Renwick Gallery of the National Gallery in Washington, D.C. Olga de Amaral woont en werkt in Bogotá, Colombia.

Praktisch
galerie valérie Bach / la patinoire Royale SA , 15 rue veydt-Veydtstraat 15,1060 brussels
t +32 (0)2 533 03 90 • m + 32 (0)486 296 89
info@galerievaleriebach.com • www.galerievaleriebach.com

De galerie is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11u tot 18u
Tentoonstelling van 29 maart tot 16 juni 2018 (Verlengd tot 22 juli 2018)
Metro: Louise (lijnen 2 en 6)
Tram: stop Faider (92 en 97)
stop Defacqz (93 en 94)
Trein: Brussel-Centraal
Parking Q-Park, Livornostraat 11 - 1000 Brussel

De galerie is voor iedereen toegankelijk

Nieuwsbrief

Facebook