MAN IN THE MIRROR - Vanhaerents Art Collection, Brussel

🕔27 May 2017 11:42

MAN IN THE MIRROR

tot 28 oktober 2017
Vanhaerents Art Collection, Brussel


Man in the Mirror overview ground floor, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels


Man in the Mirror overview second floor, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels

Begin mei 2014 opent de Vanhaerents Art Collection, een privé-initiatief van de voormalige bouwondernemer Walter Vanhaerents, zijn derde tentoonstelling, met als titel Man in the Mirror. Net zoals bij de vorige expositie Sympathy for the Devil, die hij met B.P.S. 22-directeur Pierre-Olivier Rollin concipieerde, deed Walter Vanhaerents voor deze gelegenheid een beroep op een curator van buitenaf. Samen met Emma Dexter, die de afgelopen jaren belangrijke tentoonstellingen verzorgde in opdracht van ICA en Tate Modern, maakte hij een selectie uit zijn omvangrijke collectie hedendaagse kunst.

De groepsexpositie Man in the Mirror, die over een periode van drie jaar zal lopen, omvat 45 monumentale werken van internationaal gereputeerde kunstenaars. De keuze viel niet alleen op schilderijen, sculpturen en installaties die gebruikmaken van spiegels of reflecterende materialen, maar ook op werken die de toeschouwer een spiegel voorhouden en aanzetten tot reflectie, zelfbewustzijn of introspectie.

Met een knipoog naar de gelijknamige Britse filmkomedie uit 1936 en de bekende song van Michael Jackson strekt deze thematentoonstelling zich uit over drie verdiepingen. Het parcours loopt langs historische en canonieke werken uit de arte povera, de conceptuele kunst en neo-geo, maar houdt ook halt bij recente creaties in diverse disciplines. Op een associatieve manier legt de tentoonstelling kruiselingse verbanden tussen individuele artistieke praktijken. Het primaire thema van Man in the Mirror wordt zo in verschillende richtingen uitgewerkt, in relatie tot begrippen als tijd, ruimte, individuele en collectieve identiteit, materie en spiritualiteit. Vragen over kunst en maatschappij, het lichaam en de werkelijkheid worden in dezelfde beweging aangesneden.

De tentoonstelling omvat werk van:
Franz Ackermann, Darren Almond, David Altmejd, Matthew Barney, James Lee Byars, Jan De Cock, Michael DeLucia, Elmgreen & Dragset, Teresita Fernández, Peter Friedl, Peter Halley, Mark Handforth, Gregor Hildebrandt, Alex Hubbard, Rashid Johnson, Isaac Julien, Joseph Kosuth, Glenn Ligon, Meuser, Haroon Mirza, Dave Muller, Iván Navarro, TJ Norris, Jorge Pardo, Philippe Parreno, Michelangelo Pistoletto, Ugo Rondinone, Sterling Ruby, Thomas Ruff, Tomás Saraceno, Ryan Sullivan, Bill Viola, Cosima von Bonin, Cerith Wyn Evans, Haegue Yang


Alex Hubbard, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels


Ivan Navarro, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels


James Lee Byars, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels


Michael Delucia, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels


Sterling Ruby & Franz Ackermann, foto Vanhaerents Art Collection, Brussels

Curatoren: Walter Vanhaerents, Emma Dexter
Assistent curator: Vincent Verbist

Tevens te zien tot 28 oktober bij Vanhaerents Art Collection:
Tomas Saraceno: Many suns and worlds, de eerste solotentoonstelling van Tomás Saraceno in België. Speciaal voor de projectruimte van de Vanhaerents Art Collection ontwikkelde de Argentijnse kunstenaar een nieuwe site-specifieke installatie als onderdeel van zijn ambitieuze Cloud Cities-project
Jordi Colomer:
Héroes (Para Mexico)” (2009)

Avenida Ixtapaluca (Houses for Mexico)” (2009), Video, 6’ loop, sound

Praktisch:
Vanhaerents Art Collection
Anneessensstraat 29, 1000 Brussel
T. +32 (0) 2 511 50 77
www.vanhaerentsartcollection.com

Toegang:
Individueel

Vanhaerents Art Collection is toegankelijk voor individuele bezoekers iedere eerste zaterdag van de maand tussen 14u en 17u na aanmelding via onderstaand formulier.
http://www.vanhaerentsartcollection.com/nl/visits/individuele-bezoeken

Groepen
Vanhaerents Art Collection is open voor groepen onder begeleiding met een gids van dinsdag tot vrijdag en iedere eerste en derde zaterdag van de maand.
Bij Vanhaerents Art Collection kunnen evenementen georganiseerd worden op donderdag, vrijdag en zaterdag aansluitend bij een bezoek aan de collectie.

Inkom:
Volwassenen 10 €
Studenten -26 jaar / EYCA en ISIC kaarthouders 5 €
Kinderen -12 jaar (begeleid door hun ouders) gratis
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het museum is gesloten op feestdagen en tijdens de zomervankantie van 22 juli tot en met 14 augustus 2017
Tijdens het Brussels Gallery Weekend zijn we uitzonderlijk open zaterdag 9 september i.p.v zaterdag 2 september.

Nieuwsbrief

Facebook