Uit de Collectie | Verlust der Mitte - S.M.A.K., Gent

🕔20 May 2017 12:23

werken geselecteerd uit de collectie door Christoph Büchel

Uit de Collectie | Verlust der Mitte
20.05 tot 27.08.2017

S.M.A.K.

opening van de tentoonstelling 'Uit de Collectie | Verlust der Mitte' door curator Christoph Büchel op vrijdag 19 mei 2017 om 20u

De museumcollectie, die vandaag meer dan 2000 werken telt, is het resultaat van meer dan vijftig jaar actief verzamelen door verschillende partijen: het Museum voor Schone Kunsten (in de periode 1957-75), de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst (van 1957 tot nu) en het Museum van Hedendaagse Kunst, nu bekend als S.M.A.K. (vanaf 1975).

Dit jaar viert het museum het 60-jarig bestaan van de Vereniging voor het Museum van Hedendaagse Kunst, die intussen de Vrienden v/h S.M.A.K. heet, en een van de drijvende krachten was achter het ontstaan van het museum. Collectievorming was van bij het begin één van de kernactiviteiten van de Vereniging.

In zijn speech ter gelegenheid van de eerste tentoonstelling van de S.M.A.K.-collectie kaderde curator Henry Lecube het welsprekend: “De collectie is uniek in haar soort. Ze heeft niets te verbergen, kent geen geheimen en is niemand iets verschuldigd met uitzondering van zijn stichters.” Vandaag biedt de collectie een dwarsdoorsnede van kernmomenten in het ontstaan van de actuele kunst. Naast toonaangevende kunststromingen van de tweede helft van de 20ste eeuw zijn tal van kunstenaars vertegenwoordigd die intussen wereldwijd als referenties binnen de actuele kunst gelden.


Asger Jorn, Verlust der Mitte, 1958, collection S.M.A.K.

Voor Uit de Collectie - Verlust der Mitte selecteerde Christoph Büchel werken van Cobra-kunstenaars, van leden van de Jonge Belgische Schilderkunst, uit de tijd van de pop art, de conceptkunst en de minimal art en van Joseph Beuys, Marcel Broodthaers en Panamarenko, drie sleutelkunstenaars binnen de S.M.A.K.-collectie. De naam van de tentoonstelling, Verlust der Mitte, is ontleend aan een werk van Asger Jorn uit 1958 dat deel uitmaakt van de presentatie en verwijst naar een uitvoerig besproken cultuurfilosofische publicatie uit 1948 met dezelfde titel van kunsthistoricus en voormalig NSDAP-lid Hans Sedlmayr.

Praktisch:

S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
www.smak.be

Uit de Collectie | Verlust der Mitte
20.05 tot 27.08.2017

openingsuren van het museum:
van dinsdag tot vrijdag telkens van 9u30 tot 17u30
in het weekend van 10u tot 18u

Nieuwsbrief

Facebook