SINGING BRUSSELS CELEBRATION WEEKEND - Bozar

🕔10 May 2017 12:14

Catania
20 & 21 mei 2017

Paleis voor Schone Kunsten

Heel Brussel laten zingen. Dat is de opzet van het Singing Brussels Celebration Weekend. Op 20 en 21 mei zal BOZAR genieten van de klanken van een dertigtal amateur- en professionele koren. Het project Cantania, een koor van 660 leerlingen in een 100% Belgische muzikale productie, opent op zaterdag het feest. Op zondag zorgt een groots participatief concert met VOCES8 voor een feestelijk en gezamenlijk zangmoment. De Ode aan de vreugde, geïnterpreteerd door het Collegium Vocale Gent en de Antwerp Symphony Orchestra, onder leiding van dirigent Philippe Herreweghe, is de terechte afsluiter voor deze twee dagen in het teken van het lied.

Als opener van het weekend brengen op zaterdag 20 mei 660 leerlingen uit een twintigtal Brusselse lagere scholen samen tweemaal het muziekstuk “L’Ecole en cavale/ Schoollopen op straat” dat bedacht werd door de Belgische componist Jean-Philippe Collard-Neven en de Dichter(e)s des Vaderlands Laurence Vielle en Charles Ducal.

Verder treden tijdens deze derde editie van Singing Brussels Celebration Weekend 30 koren op, zowel amateur als professioneel, in heel het Paleis voor Schone Kunsten. Ze komen vanuit heel België en brengen een breed koorrepertoire aan. Grote nieuwigheid dit jaar: sommige koren zullen in duo optreden om de diversiteit van de muziekwereld en de ontmoetingen tussen koorzangers te promoten.
Naast deze concerten en ontmoetingen wordt één van de hoogtepunten van het weekend het feestelijk participatieconcert van zondag 21.05. Iedereen kan in de Henry Le Boeufzaal de wereldpremière Hymn to our City mee te komen zingen met het Britse ensemble VOCES8, onder leiding van Paul Smith. Deze hymne, climax van Singing Brussels Celebration Weekend, is een ode aan de stad! Op 15.05 kan u een repetitie met VOCES8 bijwonen van 18.30 tot 21.30.

Het hele weekend lang worden ook zangworkshops aangeboden, waarvan verschillende voor kinderen tussen 3 en 5 jaar met of zonder hun ouders. Andere workshops zijn: lichaam en stem, improvisatie, muziek van de Caraïben, … Voor ieder wat wils, en zonder nood aan voorafgaande kennis. Er zin in hebben is de enige vereiste !
Het weekend eindigt met een concert van het Collegium Vocale Gent, onder leiding van de geweldige Philippe Herreweghe. Met de Antwerp Philharmony Orchestra brengen zij, onder andere, het wereldberoemde stuk Symfonie N°9 van Beethoven, Ode aan de Vreugde. Een terechte afsluiter voor twee dagen gewijd aan het lied.

Het weekend is een initiatief van het project Singing Brussels, dat de zang als collectieve, interculturele en intergenerationele ervaring wil promoten. Met een evenement als het Singing Brussels Celebration Weekend, dat gemeenschappen samenbrengt om te zingen, wil BOZAR zich positioneren als een cruciale plaats, in de stad en voor de stad, waar mensen van alle culturen en sociale klassen samenkomen. Als internationaal cultuurhuis in het hart van de Europese hoofdstad vormt BOZAR als het ware een microkosmos van de Brusselse metropool, die model staat voor de buitengewoon diverse samenleving van vandaag.

Het volledige programma van Singing Brussels Celebration Weekend wordt hier online gezet.CATANIA

Schoollopen op straten / L'école en cavale

 

Gedurende een heel schooljaar hebben 660 leerlingen van een twintigtal Brusselse lagere scholen zich voorbereid op de afsluiter van het project Cantania in de prestigieuze Henry Le Boeufzaal. Samen gaan ze tweemaal het tweetalige muziekstuk interpreteren dat bedacht werd door de Belgische componist Jean-Philippe Collard-Neven en de Dichter(e)s des Vaderlands Laurence Vielle en Charles Ducal. Samen bedachten l’Ecole en cavale/Schoollopen op straat, een stedelijke roadmovie die een dag uit het leven van een kind schetst. Op een stakingsdag beslist Theo om niet thuis te blijven, maar de sfeer van de stad op te snuiven. Zijn tocht confronteert hem met de geluiden van de stad, de angst voor het onbekende en vreemde ontmoetingen, maar ook met het plezier van het ontdekken. Tijdens deze onvergetelijke ervaring worden de leerlingen begeleid door musici van het Nationaal Orkest van België en de zangers Kris Dane en Klara Finder. Dirigent Ayrton Desimpelaere leidt het geheel in goede banen.

 

Cantania is een internationaal project dat tot doel heeft om het plezier van zang in koor aan kinderen te communiceren. Het hele schooljaar lang werken de leerlingen van de basisscholen samen met hun leerkrachten rond een muziekstuk. Samen proberen ze de zangtechnieken onder de knie te krijgen en zich een idee te vormen van de concepten ritme, ademhaling en timbre. BOZAR verwelkomt dit jaar de derde Brusselse editie.

 

Praktsich:
Plaats: Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Datum:
zaterdag 20.05.17 van 9u tot 19u. Concerten (Cantania) om 13u en 17u30
zondag 21.05.2017 van 11u tot 21u30

Prijs: Gratis

Productie: BOZAR
Steun: Fédération Wallonie-Bruxelles, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Coördinatie Brussel, ENGIE Foundation, Piano’s Maene, COCOF, BMW, Nationale Loterij.
Partners: A Coeur Joie - Wallonie - Bruxelles, Koor&Stem vzw, organisatie voor vocale muziek, Jeunesses Musicales de Bruxelles, Jeugd en Muziek Brussel, l'Auditori di Barcelona, het Nationaal Orkest van België

Inlichtingen: + 32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be

Nieuwsbrief

Facebook