XY - GlazenHuis, Lommel

🕔04 May 2017 14:44

Warner Berckmans, Karin Borghouts, Lieven De Boeck, Peter de Cupere, Wim Delvoye, Maria Dukers, Mariken Dumon, Jan Fabre, Linde Hermans, Ann Veronica Janssens, Lore Langendries, Hans Op De Beeck, Gauthier Pierson, Klaar Prims, Anna Torfs, Ilse Van Roy, Sylvie Vandenhoucke, Koen Vanderstukken, Koen Vanmechelen, Christine Vanoppen, Nel Verbeke, Karen Vermeren, Kristof Vrancken, Cindy Wright

XY - 10 Jaar Glazenhuis

6 mei - 17 september 2017
GlazenHuis, Lommel

Deze tentoonstelling staat in het kader van de tiende verjaardag van het GlazenHuis en kreeg de titel XY (X voor 10 en Y voor years, of jaren). Het is de vierentwintigste expositie in het Lommelse glasmuseum GlazenHuis, waarvoor er vierentwintig Belgische kunstenaars en ontwerpers werden uitgenodigd. Zij brengen een update van het gebruik van glas in het vakgebied van de beeldende en toegepaste kunsten in België.


Cindy Wright, Utopia, 2016, Photo: T. De Visscher


Anna Torfs, Parts (coupe gold), 2011, Photo: J. Kviz


Wim Delvoye, Panem & Circenses II, 1989-1990, Photo: Studio Delvoye


Warner Berckmans, Les Méandres de la Mémoire”, 2016, 95cm x 117cm, foto Luc Piron

Met een indrukwekkende lijst exposerende kunstenaars onderstreept het GlazenHuis het belang van het materiaal glas in de hedendaagse kunst. De toezegging van de kunstenaars om deel te nemen aan deze prestigieuze tentoonstelling getuigt van de reputatie die het museum in de afgelopen tien jaar heeft opgebouwd.

Dankzij internationaal gerenommeerde kunstenaars als Wim Delvoye, Jan Fabre, Koen Vanmechelen, Hans Op de Beeck en Ann Veronica Janssens is België, in tegenstelling tot vele andere landen, erin geslaagd om glas te verankeren binnen de beeldende kunsten.


Hans Op de Beeck, Pond, 2017, Photo: Studio Op de Beeck


Peter de Cupere, Scent Bullets, 2015-2016, Photo: Smart Pictures


Koen Vanmechelen, The Accident, 2013, Photo: M. Merzougui

XY is een mix van oude vertrouwde gezichten en nieuwe samenwerkings­verbanden, van nieuw werk en reproducties: glazen objecten, sieraden, sculpturen, installaties, foto's, schilderijen, video's en performances. Een selectie van werken die geheel in overeenstemming is met de ideologie van het GlazenHuis.


Ann Veronica Janssens, Black Bar, 2014, in courtesy of Axel Vervoordt, Photo: J. Liégeois

De getoonde werken laten een unieke verzameling zien van beeldend kunstenaars, glaskunstenaars en ontwerpers en belichamen daarmee de rol van kunst in onze moderne samenleving en het cross-over-proces van onderlinge beïnvloeding van industrieel ontwerp, ambacht en kunst. Met hun onverschrokken manier van uitdrukken veroveren de kunstenaars ons hart en kunnen wij dóór hun glas steeds opnieuw kijken naar onszelf en de wereld.

© GLAZENHUIS 2017

Praktisch:

GLAZENHUIS
Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst
Dorp 14b - 3920 Lommel - België - T.+32 (0)11 541 335
 

XY - 10 JAAR GLAZENHUIS
van 6 mei - 17 september 2017

Kunstenaars: Warner Berckmans, Karin Borghouts, Lieven De Boeck, Peter de Cupere, Wim Delvoye, Maria Dukers, Mariken Dumon, Jan Fabre, Linde Hermans, Ann Veronica Janssens, Lore Langendries, Hans Op De Beeck, Gauthier Pierson, Klaar Prims, Anna Torfs, Ilse Van Roy, Sylvie Vandenhoucke, Koen Vanderstukken, Koen Vanmechelen, Christine Vanoppen, Nel Verbeke, Karen Vermeren, Kristof Vrancken, Cindy Wright

Curator: Jeroen Maes

Openingsuren GlazenHuis en Glasshop:
dinsdag – zondag van 10u – 17u
Gesloten op maandag en tijdens de af- en opbouw van tentoonstellingen: 18.04 t.e.m. 05.05.2017
Inkom: volwassene 5€ - kinderen <12j 3€, kinderen >6j gratis
groep >12 personen 3€/pp  (rondleider (max 25 pers) 40€ + tickets

Honden zijn niet toegelaten in het museum.

www.hetglazenhuis.be

Nieuwsbrief

Facebook