Op zoek naar de volgende "Eames" - C-mine Genk

🕔13 Apr 2017 09:31

Baanbrekend werk van 12 designers

Op zoek naar de volgende "Eames"
van 18.02.2017 - 28.05.2017

C-mine 100, Genk

GENK/HASSELT - ’Powers of Materials’ toont het grensverleggende werk van twaalf designers: van Maarten Van Severen over Roel Vandebeek en Xavier Lust tot Piet Stockmans. Ontwerpers die het verschil maken zowel in materiaalgebruik of -toepassing als vormelijk. Nét zoals het Eames-echtpaar met plywood en kunststof baanbrekend was, wijzen de twaalf ontwerpers in Powers of Materials de weg naar de toekomst. “Deze visie, waarin creatief denken én flexibel handelen samenvallen, vormt het creatieve denkmodel dat we ook in Limburg graag toepassen”, aldus gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens.

In het kielzog van de grote Eames-tentoonstelling in C-mine Genk pakt de Powers of Materials-expo, van 18 februari tot en met 28 mei in de Studio Pieter Stockmans, uit met een intrigerende tentoonstelling rond vormelijke, technologische en materiaal-technische innovaties in design. Curator Karen Wuytens haalde in 2014 haar doctoraat met een onderzoek naar ontwerpmodellen en -processen van sieraden en objecten. Zij selecteerde samen met Cultuurplatform Design twaalf ontwerpers die baanbrekend werk verricht hebben in materie, productieproces dan wel ontwerp.

“Designers innoveren en inspireren. Ze slagen er als geen ander in om creatief om te gaan met beperkingen, limieten van een materiaal of een bepaald procédé en toch grenzen te verleggen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van de provincie Limburg en bevoegd voor Cultuur. “Het is dankzij het creatief denken én flexibel handelen dat ontwerpers er in slagen tot vernieuwing te komen. Sterker nog, het blijft niet steken in een experimentele fase. Powers of Materials presenteert werk dat effectief een invloed heeft op of het verschil maakt in de commerciële markt.”

Powers of Materials legt de focus op grensverleggend design in detail maar ook vanuit een breder perspectief. Op een laagdrempelige manier zoomt de tentoonstelling in op de kantelpunten in het werk van vooruitstrevende ontwerpers: Peter Donders, Martine Gyselbrecht, Chris Kabel, Xavier Lust, Piet Stockmans, Frank Tjepkema,Roel Vandebeek, Dirk Vander Kooij, Billie Van Nieuwenhuyzen, James Van Vossel, Hubert - Tamawa - Verstraeten en Maarten Van Severen. De tentoonstelling bevindt zich op 200 meter van ‘The World of Charles and Ray Eames’ en is gratis toegankelijk. De tentoonstelling heeft een extra educatief luik voor de kleinste bezoekers, om te ontdekken samen met hun (groot)ouders.

 

1 BILLIE VAN NIEUWENHUYZEN (B) EDELPLAST
De beloftevolle juweelontwerpster Billie Van Nieuwenhuyzen veredelt laagwaardige plastic omhulsels van elektrische kabels. Met behulp van zelf gemodificeerde technieken maakt ze weefsels van ‘e-waste’ en versmelt die tot een nieuw materiaal waaruit sieraden worden gemaakt.

2 CHRIS KABEL (NL) STACK RING
De Nederlandse ontwerper Chris Kabel toont met zijn werk Stack Ring een cirkelvormige zitbank gemaakt uit 250 opstapkrukjes. Deze krukjes maakte hij in Beijing in een fabriek waar in grote massa plastic objecten worden gemaakt. Kabel maakt de serieproductie zichtbaar door eigenhandig rood pigment toe te voegen telkens een nieuw krukje werd geperst. Hierdoor vertoont de Stack Ring een gradueel kleurverloop van wit naar rood.

3 FRANK TJEPKEMA (NL) BLING BLING
Frank Tjepkema presenteerde in 2003 de hanger Bling Bling als een conceptueel sieraad waarbij uit verschillende flinterdunne lagen messing logo’s van bekende merken werden gestanst. Het juweel bestaat maar uit zeven delen, maar oogt erg complex en is het resultaat van een proces waarin etsplaten gezandstraald, verguld en vervolgens op elkaar gestapeld en geregen worden.

4 JAMES VAN VOSSEL (B) PLIÉ
James Van Vossel bedacht voor het Belgische brillenlabel theo een nieuwe manier om een bril vorm te geven, gemaakt uit geplooid roestvrij staal. De collectie Plié bestaat uit brillen waar het front van het montuur en het hoekstuk uit dezelfde plaat wordt geplooid. Een technisch huzarenstukje want het roestvrij staal wordt daarbij eerst naar voor en vervolgens naar achter geplooid om deze hoek - die in vaktermen de veer heet - te vormen.

5 MAARTEN VAN SEVEREN (B) .03 STOEL
De .03 stoel van Maarten Van Severen, is een designicoon en daardoor een belangrijk ijkpunt in de carrière van Van Severen. Het minimalistisch ogend ontwerp heeft een zitschaal van flexibel polyurethaan integraalschuim met een uitstekend zitcomfort. Het zelfdragend staalbuisframe van deze stoel ontleent haar (ergonomische) veerkracht aan de geïntegreerde bladveren in de rug en brengt de rugleuning terug in de oorspronkelijke positie zodra de belasting wegvalt.

6 DIRK VANDER KOOIJ (NL) RVR STOEL
De RvR stoel van de Nederlandse ontwerper Dirk Vander Kooij maakt niet alleen gebruik van gerecycleerd plastic, maar de stoel wordt ook geprint door een zelfgemaakte 3D-printer. Met behulp van twee afgedankte robotarmen die hij van een Chinese autofabriek kocht, slaagde Vander Kooij er in om een serieproductie op te zetten van stoelen die geprint worden uit dikke draden van gerecycleerde kunststof.

7 PETER DONDERS (B) C-STONE
C-STONE, de bank uit zwarte carbonvezel van Peter Donders, is een toonbeeld van ingenieus design. Op het eerste zicht heeft het een onregelmatig patroon, maar het is wel degelijk geënt op een uiterst doordacht wikkelprocédé waarvoor Peter zijn eigen software ontwikkelde. In totaal worden er zes touwen, van 2.400 vezels en goed 462 meter lengte per touw, om een mal gewikkeld volgens een digitaal proces waarbij richting, draaipunt en wikkeling afgestemd zijn op de uiteindelijke vorm. De deels doorzichtige vorm impliceerde ook dat er nieuwe manieren moesten worden bedacht om de wikkelmachine te sturen.

8 ROEL VANDEBEEK (B) DUBIO
Een baksteen die eruit ziet alsof er drie stenen op elkaar verlijmd zijn; dat is het opzet van Dubio. Designer Roel Vandebeek zet hiermee niet alleen het standaard proces van het bakken van gevelsteven naar zijn hand, maar hij ontwikkelde ook een speciale mal om schaduwlijnen in de steen aan te brengen. Het resulteert in een steen van 24 centimeter breed, 10 centimeter hoog en 7 centimeter dik, met ingebakken schaduwvoeg. Een ongeziene ontwikkeling in de bouwsector én de architectuur. De Dubio heeft immers het uitzicht van drie op elkaar verlijmde dunne stenen en wordt daarom een tijdbesparend en kostenefficiënt alternatief.

9 XAVIER LUST (B) VOLUPTÉ
Volupté is een zitbank van 3,60 meter die vanuit één enkel oppervlak vertrekt en uitvouwt als een waaier. Het kunstontwerp is het resultaat van een verregaande samenwerking tussen designer Xavier Lust en het bedrijf DuPont Corian®. De ontwerper kreeg daarbij alle vrijheid om de mogelijkheden van Corian® te exploreren. Lust deed hiervoor beroep op de techniek van het thermisch vormen, waardoor driedimensionale en vloeiende bewegingen aan het Corian® kunnen worden gegeven.

10 HUBERT VERSTRAETEN (B) TAMAWA
De kleurrijke balletjes van aramith of fenolhars zijn hét handelsmerk van Tamawa. Tamawa is Japans voor bal op een stalen ring. Oprichter Hubert Verstraeten exploreert al sinds 2008 de mogelijkheden van bakeliet. Hij investeerde onder meer in een hoogtechnologische bewerkingsmachine met vijf assen waarmee hij bestaande bakeliet biljartballen kan boren, frezen en draaien om nieuwe toepassingen te vinden in bijvoorbeeld een horloge. De kern van Tamawa als merk is steeds monovom en monomateriaal.

11 MARTINE GYSELBRECHT (B) LUNA
Martine Gyselbrecht hanteert textiel zoals een tekenaar zijn pen: een medium voor zelfexpressie. Ze heeft haar hele leven consequent gewijd aan het creëren van experimentele weefselstalen. In haar laboratorium ontwerpt ze textiel op een ambachtelijke manier waarbij steeds nieuwe materialen de toon bepalen. Zo ontwikkelde ze koper-raffia, waarbij monofilament schering wordt gesplitst in twee weefsels, die door elkaar heen worden geweven.

Over de curator:
Karen Wuytens (PXL-MAD, School of Arts), curator van Powers of Materials, behaalde in 2014 haar doctoraat met een onderzoek naar ontwerpmodellen en -processen van sieraden en objecten. Haar expertise zowel in ontwerpmethodes als op het vlak van nieuwe en vernieuwende materialen en technieken, leidde eerder al tot de oprichting van ontwerpdatabank DoDesign en geldt dan ook als het perfecte referentiekader bij het selecteren van 12 ontwerpers voor Powers of Materials.

Een initiatief van:
Cultuurplatform Design ondersteunt en promoot beloftevolle designers en design in Limburg.In samenwerking met verschillende partners zorgt ze voor inspirerende denkmodellen over design en wordt een dynamisch designklimaat in Limburg en Vlaanderen gecreëerd. Cultuurplatform Design werd in 2006 door de provincie Limburg opgericht om gecoördineerde acties rond design binnen de regio Limburg te organiseren.

Op zoek naar de volgende "Eames"
van 18.02.2017 tot en met 28.05.2017

C-mine 100, Genk

openingsuren:
dinsdag tot zondag van 10u tot 17u
finissage: zondag 28 mei 2017 van 10u tot 12u
rondleidinig: Elke zaterdag om 14u kan je een rondleiding volgen van 30 minuten voor €4 / persoon. Inschrijven is niet nodig.

Nieuwsbrief

Facebook