
DAG VAN DE ACADEMIES - deSingel
Dag van de Academies
meer dan 120 voorstellingen & workshops op 1 plek
18 februari, aanvang 11u
deSingel
Tijdens de ‘Dag van de Academies’ tonen beeld-, muziek-, woord- en dansAcademies zich jaarlijks van hun beste en creatiefste kant. Ze tonen op 18 februari aan een breed publiek letterlijk waarom de Academies zo populair zijn bij steeds meer Vlamingen. Zeker de Antwerpenaar heeft de weg naar het deeltijds kunstonderwijs gevonden. De laatse 5 jaren steeg het aantal leerlingen in de stedelijke Academies met 10%! In de provincie Antwerpen wonen trouwens de meeste DKO-leerlingen. Om al dat creatief talent te tonen, bundelen de Academies uit de provincie Antwerpenop 18 februari hun krachten: ze verbouwen kunstencentrum deSingel tot één grote, interactieve Academie. De ‘Dag van de Academies’ wordt in Antwerpen dan ook een ongeziene kunstenhappening vol kunstroutes en workshops van 21 000 trotse leerlingen en docenten. DeSingel opent de deuren al om 11u.
Dag van de Academies: Ik Kunst
Sinds 2000 organiseren de directeursverenigingen Codibel (directeurs Academies Beeldende Kunsten) en Verdi (directeurs Academies muziek, woord en dans) een ‘Dag van de Academies’, vroeger de ‘Dag van het dko’. Editie 2017 wordt bijzonder. In drie provincies slaan Academies de handen in elkaar om samen een groots evenement te organiseren. Op andere plaatsen organiseren Academies lokaal een voorstelling, tentoonstelling, concert, workshop of ander artistiek project. Inspiratie werd dit jaar gehaald uit de tekst IK KUNST*. Dat wordt dan ook meteen de naam van de ‘Antwerpse Dag van Academies’.
Ik Kunst in Antwerpen
Er zal op zaterdag 18 februari geen hoekje onbenut bijven in DeSingel. 18 Academies uit de provincie pakken er samen uit. Hun aanbod is dan ook gigantisch. Via verschillende kunstroutes banen bezoekers hun weg doorheen het programma. Voor de kinderen is er een speciale kids-route met workshops, waarbij ze stempels kunnen verzamelen en een leuke verrassing volgt.
- De parking van deSingel wordt een eenmalige ingebeelde stad: zonder files, met veel groen en gezonde lucht. Deze stad werd gebouwd door leerlingen beeld van de Academies Merksem en Deurne. Ze gebruikten oude materialen om hun stad van toekomst te bouwen.
- Wel 200 bezoekers kunnen samen deelnemen aan een workshop met Braziliaanse percussie-instrumenten. Om 13u15 en om 16u15 wandelen de deelnemers van deze workshop als een reuzenfanfare door de gangen. Voorkennis is trouwens niet nodig.
- Om 15u treedt een 100-koppig symfonisch orkest op vol talent uit de Academies Lier en Ekeren.
- Om 16u brengen 60 gitaristen samen met kartonnen poppen een verrassende voorstelling over Romeo en Julia. De voorstelling is het werk van de Academies Borgerhout en Berchem.
- De dansafdeling van de MAGO geeft een dansmarathon met diverse dansinitiaties (klassiek, modern, jazz, improvisatie) voor kinderen tot 12 jaar.
- De Academie beeld van Merksem laat bezoekers bijzondere kunstenaarsportretten maken op basis van een foto van een 'beroemd hoofd'. Plooien, scheuren, vervormen met lijm, plakband, nietjes en schaar is toegelaten. Elk uur start een nieuwe workshop.
- Kinderen zijn welkom in het sprookjesbos van Academie Hoboken, daar hoort een photo boot bij!
- De Academies van Lier, Broechem, Koningshooikt en Malle laten kinderen in een workshop zien wat ze allemaal met pitriet kunnen doen.
- Leerlingen van de Academie Mortsel gebruiken het gebouw en interieur van deSingel als inspiratiebron. Dat levert tal van werken op verspreid over de Kunstroutes.
- De woordAcademie van Ekeren, Lier zorgen in het Grand-café voor straffe verhalen bij de koffie of lunch.
Dit is slechts een greep uit de meer dan 120 initiatieven. Het volledige programma kan je hier terug vinden https://www.stedelijkonderwijs.be/ikkunst/programma-z-0
Stedelijke Academies in Antwerpen voor jong en oud
De Antwerpse stedelijk Academies zijn met hun 7 Academies (waarvan 4 kunstencampussen met de disciplines muziek, woord, dans en beeld en 3 academies voor muziek en woord) sterk vertegenwoordigd in deSingel. Dat is niet zo gek, als je weet dat vandaag 10 468 leerlingen er les volgen in 55 vestigingsplaatsen.
De helft van hen volgt muziek (52 %) , 35 % beeld, 11 % woord en 2% dans.
De meeste leerlingen (65%) zijn jonger dan 18 jaar. De stedelijke Academies zetten dan ook in op kinderen. Er wordt samengewerkt met basisscholen zodat kinderen sneller doorstromen naar een teken- of muziekschool. De stedelijke Academies zorgen voor een aanbod vanaf 6 jaar in de vorm van dansinitiatie, initiatie woord, initiatie met muziekinstrumenten …. Kinderen kunnen ook kiezen voor een kunstenbad vanaf 6 jaar: daar proeven ze van muziek, beeldende kunsten, woord of dans en ontdekken ze zo wat hen het meest ligt.
*Ik kunst!
Ik kunst – ontdek de artiest in jezelf
Heb je interesse in kunst? Wil je bezig zijn met beeld, muziek, woord of dans? De academies voor deeltijds kunstonderwijs geven je de kans om te proeven van de kunstvorm die jou het meeste ligt. Je kan er je talent ontplooien, zelf een maker of performer worden of de taal van de kunst leren begrijpen zodat je er nog meer van geniet. Je kan jezelf artistiek ontwikkelen op de academie. In jouw kunst kun je jezelf kwijt. Je leidt er zelfs een gelukkiger leven van!
Ik kunst samen – dat geeft energie
Kun je jezelf in je eentje vervolmaken in muziek, tekenkunst, ballet of drama? Misschien. Maar het samen doen, is zo veel meer inspirerend én verrijkend. De academies zijn dé plekken bij uitstek waar competenties kunnen groeien en bloeien. De energie die mensen krijgen en de emoties die ze voelen als ze samen een opvoering voorbereiden of een tentoonstelling maken, is bijzonder. Je wordt beter in je kunst door ze samen met anderen te beoefenen. Kunst verbindt. En het plezier krijg je er gratis bovenop. Zo kunnen academies hun sleutelrol spelen als knooppunt van kunst en onderwijs, en worden ze pleisterplaatsen voor ieder die brandstof voor het dagelijks leven nodig heeft.
Ik kunst vakkundig
Is kunst vakmanschap? Natuurlijk! Vlaanderen is een open regio met mensen die wereldwijd bekend staan om hun vakmanschap en oog voor detail. Net zoals in de creatieve economie, de nieuwe industrie, onderwijs en wetenschap zijn er in kunst en cultuur voorbeelden van baanbrekend vakmanschap en innovatie te vinden: film, modeontwerp, kunstenaars en kunststeden. Er zijn tal van wedstrijden waarin kunstbeoefenaars tonen wat ze kunnen en daarmee prijzen in de wacht slepen. In sommige gevallen zijn de kunstopleidingen gericht naar metiers, ambachten en beroepsgerichte disciplines. Wie meedoet, tilt zijn eigen kunnen op een hoger niveau.
Ik kunst, dus ik durf
Artistiek vakmanschap zal hand in hand gaan met een onderzoekende houding en durf tot innovatie en experiment. Wie in het deeltijds kunstonderwijs stapt, weet zich gemeten met deze competenties:
- individuele gedrevenheid tonen:
- creëren en (drang tot) innoveren:
- vakdeskundigheid inzetten:
- onderzoeken, analyseren, reflecteren
- relaties bouwen en samenwerken
- presenteren, tentoonstellen, opvoeren en performen
Met deze competenties krijg je in onze academies alle kansen om je eigen artistieke en unieke persoonlijkheid te ontwikkelen. Kunst je mee?
Dag van de Academies
meer dan 120 voorstellingen & workshops op 1 plek
18 februari, aanvang 11u
deSingel
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
www.stedelijkonderwijs.be/ikkunst/