OPEN ATELIER DAGEN
Beeldende kunst Van 13/05/2022 tot 15/05/2022 zie lijst website - meer dan 100 kunstenaars

🕔13 May 2022 14:07

OPEN ATELIER DAGEN
Beeldende kunst 

Atelier in beeld

op 13, 14 en 15 mei

Atelier in Beeld is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars over heel Vlaanderen en Brussel, dat jaarlijks plaatsvindt in mei. Een ideaal moment om je werk te tonen of om ateliers te ontdekken.

Atelier in Beeld focust op ateliers waar je het werkproces van de kunstenaar ziet. Tijdens het weekend staat de ontmoeting tussen publiek en kunstenaar centraal.

De eerstvolgende editie vindt plaats op 13, 14 en 15 mei 2022. 
Deelnemende kunstenaars kiezen zelf of ze één, twee of drie dagen deelnemen. Niet alle ateliers zijn drie dagen open. 
Op vrijdag 13 mei zijn ateliers van 18u tot 22u open.
Op zaterdag 14 mei en zondag 15 mei zijn ateliers van 10u tot 18u open.

Deelnemen aan Atelier in Beeld is gratis.
Ook de bezoeken aan de ateliers zijn gratis.  Er hoeft niet gereserveerd te worden.

Atelier in Beeld is een project van Kunstwerkt.  
In 2023 zal Atelier in Beeld plaatsvinden op 5, 6 en 7 mei.
In 2024 zal Atelier in Beeld plaatsvinden op  3, 4 en 5 mei.


Over de ateliers en kunstenaars
Atelier in Beeld is er voor individuele ateliers, groepsateliers, ateliers van collectieven, ateliers van deeltijds kunstonderwijs, organisaties of zorginstellingen met een atelierwerking...  

Alle kunstenaars vanaf 18 jaar met een atelier in Vlaanderen of Brussel, die één van de beeldende disciplines beoefenen, kunnen deelnemen (lees hier de uitgebreide voorwaarde na om deel te nemen). De inschrijvingen om met jouw atelier deel te nemen aan Atelier in Beeld 22 zijn afgesloten.

De deelnemende kunstenaar(s) beoefent/beoefenen één of meerdere van deze technieken: beeldhouwkunst, collage, digitale beeldvorming, edelsmeedkunst, epoxyresine, film, fotografie, glas, grafiek, hout, illustratie, installatiekunst, juweelontwerp, kalligrafie, keramiek, mixed media, mozaïek, schilderkunst, streetart, strip- en cartoontekenen, tekenkunst en/of textielontwerp.   

Ontdek met de link hieronder alle deelnemende ateliers en kunstenaars van Atelier in Beeld 2022.
Atelier in Beeld | 13, 14 en 15 mei 2022

Enkele voorbeelden van ateliers die u kan bezoeken:


Hilde Vanhees Hilde Vanhees | Atelier in Beeld

Bezoek het atelier op
Zondag 15 mei: 10u - 18u
Kiezelstraat 41a, 3500 Hasselt

Over het atelier

VONK is een kunstenwerkplaats die werkruimte biedt aan beloftevolle, startende en professionele beeldende kunstenaars en residentieplekken aan nationale en internationale performancekunstenaars. Met de 3 gebouwen groeide VONK de laatste jaren uit tot een broedplaats voor artistiek talent. Naast infrastructuur biedt VONK een reeks van activiteiten en trajecten aan die kunstenaars ondersteunen op het vlak van artistieke inhoud, netwerking, zakelijke omkadering en spreiding.

Schilderen is voor Hilde Vanhees een tweede natuur geworden. Niet schilderen voelt oncomfortabel. Als kind al was ze voortdurend aan het tekenen, als tiener wilde ze modeontwerpster worden en ze werkte geruime tijd als architecte. Maar in de beeldende kunst permitteert ze zichzelf een nog grotere vrijheid om te spelen met kleuren, ruimtelijkheid en composities. Hoewel ze voornamelijk schildert, houdt ze ervan om regelmatig experimentele werken te maken zoals collages, 3D installaties of om te schilderen op diverse ondergronden (vb. karton, hout, textiel). Ook Street-Art is haar niet vreemd. Meestal laat ze zich leiden door haar intuïtie en herinneringen (werkelijk of fictief), dewelke breed doorweven zijn met jarenlang verzamelde beelden vanuit films, clips, tijdschriften, muziek, mode en andere kunstwerken. Doch steeds met een sterk ontwikkeld gevoel voor context, schaal en eigen beoogde atmosfeer voorop.
Hoewel het merendeel van haar schilderijen figuratieve elementen bevat, soms met een surrealistische kant, neigt ze de laatste tijd naar meer abstract werk. Alleszins herkent men vaak haar trefzekere penseelvoering, liefde voor de materie van verf an sich, het gedurfde coloriet en de eigenzinnige stijl. De ene keer met een zweem van sensualiteit, de andere keer verwijst ze naar natuur of naar de zielenroerselen des mensen.
Net omdat Hilde zichzelf gulzig onderdompelt in het opwindende avontuur van de kunst, met een oneindig aantal mogelijkheden, zo is het onhandig om haar bondig te omschrijven. Gewoon ondergaan is dus de boodschap!
Atelier Pia Burick  Pia Burrick | Atelier in Beeld

Bezoek het atelier op
Vrijdag 13 mei: 18u - 22u
Zaterdag 14 mei: 10u - 18u
Zondag 15 mei: 10u - 18u
De Waterwilgen 3, 8310 Sint-Kruis Brugge

Over het atelier
In het Glasatelier van Pia Burrick worden glas-in-loodramen gemaakt en ook hersteld. Deze worden ontworpen in harmonie met het interieur en in nauwe samenspraak met de klant. Daarnaast zijn er de vrije creaties: collages, ge(brand)schilderde werken op glas, maar ook sculpturaal werk en installaties. Alles vertrekt van de mooie materie glas met het licht in de hoofdrol.


Eddie Symkens Eddie Symkens | Atelier in Beeld

Bezoek het atelier op
Zaterdag 14 mei: 10u - 18u
Zondag 15 mei: 10u - 18u
Werfstraat 26, 3630 MAASMECHELEN
Over de kunstenaar

"Waar taal haar reikwijdte verliest, rest ons het beeld, de metafoor, het gedicht. De sculpturale kracht moet genoeg zijn als appel aan de kijker, de ziener. Wanneer de laatste hand aan het beeld is gelegd, stopt mijn werk als beeldend kunstenaar. Een titel zoeken lijkt zelfs overbodig. Hier begint de perceptie, de keuzevrijheid van de toeschouwer.
De buitenwereld vormt geen essentieel deel van mijn sculpturen. De toeschouwer, de buitenwereld oordeelt, kijkt naar deze intrinsieke uiting maar wordt er pas deel van via zijn of haar interpretatie".


Jo Op de Beeck  Jo Op de Beeck | Atelier in Beeld

Bezoek het atelier op
Vrijdag 13 mei: 18u - 22u
Zaterdag 14 mei: 10u - 18u
Zondag 15 mei: 10u - 18u
Dageraadstraat 4, 2800 Mechelen

Over het atelier
Ons atelier situeert zich in de oude brandweerkazerne net buiten de Mechelse ring. Het pand is in beheer van MEST vzw die actief leegstand tegengaan en unieke locaties verhuren in een overgangsfase naar verkoop. De kazerne huist verschillende bedrijven, fitnessclubs, een schrijnwerkerij en meerdere kunstenaars. Ook jong talent krijgt hier een plaats door de samenwerking met RADAR.
Leer alvast het atelier beter kennen door het artikel op de blogsite van Atelier in Beeld te lezen: https://atelierinbeeld.be/nl/brandwerk
Landschappen geschilderd, met liquide grafietpoeder en mixed media, vanuit het geheugen, vanuit herinneringen. Mijn werken dwingen de toeschouwer om in zijn geheugen te graven om, vrijblijvend, eigen herinneringen te koppelen aan hetgeen hij ziet. Zo geeft iedereen, naast mijn interpretatie van mijn herinnerde landschap, een nieuwe inhoud en verbeelding aan het kunstwerk.


Roel Vandermeeren Roel Vandermeeren | Atelier in Beeld

Bezoek het atelier op
Zaterdag 14 mei: 10u - 18u
Zondag 15 mei: 10u - 18u
Eikerweg 3, 3740 Bilzen

Over het atelier
OPEN HOEK is een tegenbeweging van de beeldende kunst in het Limburgse Bilzen. Een nieuwe expositieruimte op het platteland waar veelbelovende kunstenaars hun recente werken tentoonstellen. Een culturele hub waar kunstenaar en publiek een nieuwe manier van tentoonstellingen beleven. De exporuimte van OPEN HOEK bedraagt meer dan 130 vierkante meter en beschikt daarbovenop ook nog over een kunstenaarsatelier.

Een wervelwind van ambitie zet op en kruist doorheen het kunstenlandschap van België en omstreken. Een zoveelste onstilbare ramp zorgt voor een terugkeer naar ons basisinstinct van overleving, want ook met deze intentie belanden de hevige penseelstroken van Vandermeeren op het doek. De delen van figuraties zoeken hun weg tussen verhaallijnen van herhaling waarbij de vibrerende illusies het digitale tijdperk in kaart brengen. De gewiekste personages pogen te ontsnappen in deze draaikolk van beweging maar worden immers gevangengenomen achter de tralies van olieverf. De opeenvolgende cadrages zijn prikkelingen in de vorm van aardbevingen waarvan de naschokken ons geheugen doen vervagen, het is het schaduwspel dat hoogtij viert.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Facebook