Group exhibition,
Of Mice and Men Van 15/05/2022 tot 15/07/2022 Heerbaan 10 - Moregem - 9790

🕔13 May 2022 06:30

Verduyn Gallery

Heerbaan 10 - 9790 Moregem

Group exhibition, Of Mice and Men

May 15 − July 3, 2022Elke za en zo van 2-6 

Kunstenaars: Steven Peters Caraballo, Francesca Casu, Greet Desal, Marc Janssens, Peter Kohl, Gino Lucas, Karel Mechnig, Lo Chan Peng, Andreas Senoner, Karel Thienpont and Tamara Van San. Stief DeSmet, Nick Ervinck en Pieter Obels.

Verduyn Gallery presenteert u met genoegen de groepstentoonstelling Van Muizen en Mensen. De expo presenteert een selectie nationale en internationale kunstenaars verdeeld over drie gebouwen, waaronder Steven Peters Caraballo (BE), Francesca Casu (IT) Greet Desal (BE), Marc Janssens (BE), Peter Kohl (AT), Gino Lucas (BE), Karel Mechnig (BE), Lo Chan Peng (TW), Andreas Senoner (IT), Karel Thienpont (BE) en Tamara Van San (BE). Daarnaast fungeert het domein rond de galerij als beeldentuin met buitenwerken van Stief DeSmet (BE), Nick Ervinck (BE) en Pieter Obels (NE).

De titel van de tentoonstelling is een directe referentie naar de gelijknamige roman van John Steinbeck, een absolute klassieker van de moderne literatuur. Alhoewel het boek voor het eerst gepubliceerd werd in 1937, heeft het verhaal nog niets van zijn relevantie en vernuft verloren. Van Muizen en Mensen bespreekt het belang om dromen te hebben, vriendschap, en onze relatie – en gelijkenissen — met dieren. Maar ook eenzaamheid, de gevaren van moeilijke sociaaleconomische tijden, en hoe we schade kunnen toebrengen aan dieren (en mensen) of onze omgeving in de brede zin door onmenselijk gedrag. 


Steven Peters Caraballo - °1979, Belgium.

De eerste kunstenaar van de tentoonstelling is niemand minder Steven Peters Caraballo (geboren in 1978, in Hasselt, België, leeft en werkt in Hasselt, België). Caraballo is een ware virtuoos. Reeds bij de eerste oogopslag wordt de toeschouwer een halt toegeroepen. Zijn schilderijen en tekeningen absorberen de kijker instinctief, waarbij we een voortdurende invraagstelling aantreffen van het leven, de realiteit en fantasie. 


Francesca Casu - °1987, Sassari, Italy.

Francesca Casu (geboren in 1987 in Sassari, Italië, leeft en werkt in Brussel, België) is een hedendaagse schilder die best gekend is voor haar droomachtige en ingebeelde werkelijkheden. Haar figuren worden vergezeld van fauna, flora en curiosa in kleurrijke en gedurfde composities. Er heerst een horror vacui gevoel bij Casu’s werken, waarbij ze haar canvas vult met allegorische figuren en symbolen.

Greet Desal (geboren in 1971 in Roeselare, België, leeft en werkt in Meulebeke, België) is een hedendaagse beeldhouwer die voornamelijk werkt met keramiek en acryl polyester. Haar driedimensionale werken worden gekenmerkt door een exuberante visuele beeldtaal die doet denken aan weelderige barokke sculpturen, waarbij mythologie en religie gecombineerd worden, en surrealistische metamorphosis zegevieren.

Stief DeSmet (geboren in 1973 in Deinze, België, leeft en werkt in Bachte-Maria-Leerne, België) is multidisciplinaire kunstenaar die de vaak verstoorde relatie tussen natuur en cultuur onderzoekt. Kritisch, maar tegelijk ook relativerende, verkennen we bij DeSmet via sculptuur, schilderkunst, video en installatie de juxtapositie van een idylische en utopische natuurwereld ten opzichte van onze gecultiveerde maar hectische consumptiemaatschij. 

Nick Ervinck (geboren in 1981 in Roeselare, België, leeft en werkt in Lichtervelde, België) is gekend voor zijn vaak monumentale installaties en sculpturen, maar ook voor zijn werk in keramiek, drukkunst, tekenkunst, en zelf geanimeerde film. Ervinck verkent de notie negatieve ruimte in zijn artistieke praktijk, vaak met polyester als materie en een kenmerkende gele kleur. Hij combineerd traditionele methodes met innovatieve technieken, waarbij (kunst-)historische, hedendaagse, en futuristische elementen verbonden worden. Op deze wijze verkent hij thema’s als cyberborgs, genetische manipulatie, dieren, en meer.

Marc Janssens (geboren in 1969 in Herentals, België, leeft en werkt in Meerhout, België) onderscheidt zich met zijn herkenbare sculpturen, gekenmerkt door een krachtige emotionele geladenheid en menselijke kwetsbaarheid. Zijn — vaak — menselijke figuren nodigen de kijker uit om rond te dwalen in zijn gebeeldhouwde wereld van fantasia, tederheid en humor, waarbij elk beeld zijn eigen verhaal draagt. 

Peter Kohl (geboren in 1971 in Klagenfurt, Oostenrijk, leeft en werkt in Ebenthal, Carinthia) is gekend voor zijn unieke werken die op het eerste zicht zeer gelijkaardig zijn met kindertekeningen. Echter, deze naïeve visuele beeldtaal — gekenmerkt door gestileerde figuren, groteske gezichten en bijzondere wezens — is een uiterst krachtige strategie, waarmee Kohl een ongeziene directheid van expressie bereikt. 

Gino Lucas (geboren in 1973 in Ieper, België, leeft en werkt in Vlamertinge, België) werkt met sculptuur en installatie in respectievelijke volgorde. Getormenteerde dieren en figuren worden afgebeeld in een staat van geweld en lijden. Op deze wijze onderzoekt Lucas de confrontatie tussen ‘gerechtvaardigde’ menselijke agressie en de daarbij horende (sluimerende) gevolgen op diens omgeving. 

Karl Mechnig (geboren in 1959 in Aalst, België, leeft en werkt in Aalst, België) is best gekend voor zijn uitzonderlijke tekeningen en schilderijen. Mechnig wil afbeelden wat niet te zien is. Hierdoor biedt de kunstenaar geen venster op de buitenwereld in de traditie van Vasari, maar opent hij een venster voor introspectie naar een innerlijke wereld.

Pieter Obels (geboren in 1986 in Kruisland, Nederland, leeft en werkt in Tilburg, Nederland) bereikt een ongeziene elegantie, dynamiek en schoonheid met zijn grensverleggende staalsculpturen. Paradoxaal genoeg, opteert Obels voor een ruwe en industriële materiaalkeuze om organische vormen te vervaardigen. Op deze wijze vindt Obels een onwaarschijnlijke, maar overtuigende harmonie in de tegenstelling van vorm versus materie, alsook een nieuwe bewustwording van de natuur.

Lo Chan Peng (geboren in 1983 in Taiwan, leeft en werkt in Taiwan) is een hedendaagse schilder die internationaal geprezen wordt voor zijn portretschilderkunst. Met olieverf en inkt bespreekt Peng de grootse onderwerpen, denk aan geschiedenis, leven en de dood. De zorgvuldig geschilderde portretten hebben als doel een visuele ervaring te evoceren in zowel het oog als de geest van de toeschouwer.

Andreas Senoner (geboren in 1982 in Bolzano, Italië, leeft en werkt in Firenze, Italië) is een houtbeeldhouwer waarbij beeldhouwkunst een medium wordt voor onderzoek in metamorphosis, erfgoed en stratificatie, zowel materieel als symbolisch. Zijn houtsculpturen worden afgewerkt met bijzondere natuurlijke materialen, zoals veren of bijenwas. Op deze manier worden zijn figuren — of fragmenten van figuren — afgebeeld in een verstilde staat of in isolatie. 

Karel Thienpont (geboren in 1973 in Ronse, België, leeft in Etikhove en werkt in Ronse, België) is een hedendaagse kunstenaar die de kunst en de kunstwereld fileert, en zijn eigen koers vaart met zijn vaak eigenzinnige schilderijen. Thienpont’s werkt komt voort uit een onnavolgbare verbeeldingskracht en een naïeve speelsheid, geheel in de artistieke traditie van onder meer de CoBrA beweging en van de Naïeve Kunst.

Tamara Van San (geboren in 1982 in Antwerpen, leeft en werkt in Ronse, België) is een hedendaagse kunstenaar die — vaak op monumentale schaal — sculpturen en installaties vervaardigd. Vrijheid triomfeert bij Van San. Uit plastic, keramiek, metaal en andere materialen ontstaan er organische vormen in sterke kleuren. Haar visuele beeldtaal balanceert tussen wat formeel abstract is en het herkenbare.

Verduyn Gallery verwelkomt u graag van 15 mei tot en met 3 juli, 2022, op zaterdag en zondag van 14:00 tot 18:00, of op afspraak.

Nieuwsbrief

Facebook