MALTA. LAND OF SEA - BOZAR

🕔13 Apr 2017 09:30

MALTA. LAND OF SEA

17.02 - 28.05.2017
BOZAR Paleis voor Schone Kunsten

De tentoonstelling verbeeldt op interactieve manier de rijke geschiedenis en cultuur van Malta, en slaat vanuit het verleden de brug naar vandaag.
Meer dan 60 historische kunstwerken en objecten (van prehistorische tot hedendaagse kunst) vertellen in 9 thematische clusters het verhaal van het kleinste land van de Europese Unie. De rode draad is de constante dialoog tussen land en zee.

Malta, sinds 2004 lid van de Europese Unie, heeft een rijke geschiedenis. Op het eiland staan prehistorische tempels die gebouwd zijn tussen 3500 en 2500 v.C., ouder dan de Egyptische piramiden of Stonehenge! Door zijn strategische ligging was Malta van oudsher van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. Het eiland was daarom vaak de inzet van oorlogen en kende doorheen zijn geschiedenis vele heerschappijen die hun sporen hebben nagelaten. De Maltese cultuur is een unieke melting pot die wordt gekenmerkt door verschillende Europese en Mediterraanse invloeden.

Land of Sea
Met zijn oppervlakte van slechts 316 km² wordt het aangezicht van Malta sterk bepaald door de alomtegenwoordige Middellandse Zee. Malta. Land of Sea gaat dieper in op deze constante dialoog tussen land en zee. Aan de hand van meer dan 60 kunstwerken en objecten – van prehistorische beeldjes van 4000 v.C. tot hedendaagse kunst – schetst de tentoonstelling op een dynamische manier de geschiedenis van het eiland en de culturele diversiteit die aan de basis ligt van de Maltese identiteit.

Malta. Land of Sea is opgebouwd uit 9 thematische clusters, die doelbewust niet chronologisch opgevat zijn. In de clusters krijgen afzonderlijke objecten nieuwe betekenissen en gaan ze over de clusters heen verbindingen aan met andere voorwerpen. De bezoekers worden uitgenodigd om actief verbanden te leggen en de verschillende betekenislagen over de eeuwen heen te ontrafelen.

Curator Sandro Debono stelt hiertoe een eigenzinnige en diverse selectie samen. Zo wordt een kompas, gebruikt door vluchtelingen om de Middellandse Zee over te steken, gepresenteerd nabij historische navigatiekaarten en - instrumenten. Architecturale structuren uit de prehistorie worden in verband gebracht met nieuwe projecten die ook in de typische leemkleurige Maltese steen zijn opgetrokken, zoals het controversiële ontwerp van Renzo Piano voor het parlementsgebouw van Valletta. Het publiek ontdekt verder schilderijen als het Portret van Antonio Marelli, ridder van Malta van Caravaggio, De jonge Sint-Jan de Doper met de tabbaard van de orde van Sint-Jan van Mattia Preti of Grand Harbour in Malta van Joseph Mallord William Turner. De tentoonstelling verzamelt ook diverse objecten zoals prehistorische vruchtbaarheidsbeeldjes, juwelen, een typische Maltese klok ‘Tal-Lira’, historische wapens of heilige relieken zoals een gefossiliseerde haaientand (ook bekend als de ‘Lingua di San Paolo’, naar het verhaal van apostel Paulus die het christendom geïntroduceerd zou hebben op Malta).

Twee hedendaagse kunstenaars creëren speciaal voor de expo nieuw werk, dat de bezoekers stimuleert om de historische werken met een andere blik te bekijken. Pierre Portelli presenteert enkele interactieve geluidsinstallaties, terwijl Austin Camilleri de Maltese taal centraal plaatst in zijn sculpturen en tekstwerken. Het Maltees is uniek in de wereld en een mooi voorbeeld van de culturele kruisbestuivingen op Malta: het is de enige Semitische taal die in het Latijnse alfabet wordt geschreven.

De bezoekersgids bevat tekst en uitleg bij elke cluster. Tien Maltese auteurs, die wonen en werken in Brussel, becommentariëren een werk naar keuze. De scenografie is in handen van Tom Van Malderen, een Belgische architect die al zo’n 15 jaar in Malta woont en werkt.

Focus on Malta
Malta. Land of Sea vindt plaats in het kader van het Voorzitterschap van Malta van de Raad van de Europese Unie 2017. Naast de tentoonstelling presenteert BOZAR ook een Focus on Malta, met onder andere het project Future Fabulators – Beehive. Burgerjournalisten uit Malta verzamelen ideeën in Brussel voor een gedroomde toekomst en brengen ze samen op een digitaal platform.

Verder organiseert BOZAR AGORA een conferentie op 16 mei, de vooravond van het IDAHO-forum (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia). Malta bekleedt namelijk de eerste plaats in Europa op het vlak van gelijke genderrechten. In de conferentie wordt onderzocht welke parameters maken dat een maatschappij zich vooruitstrevend opstelt inzake de LGBTIQ-gemeenschap.
Op cultureel vlak waait er een frisse wind op het eiland. Arts Council Malta plaatst met de strategie Create 2020 kunst en creativiteit in het hart van Malta’s toekomst. ‘Valletta, European Capital of Culture 2018’ bereidt deze nu al voor. Het culturele programma tijdens het Europese Voorzitterschap zet mee de toon. Nog tot eind juni 2017 deinen de culturele golven van de Middellandse zee uit tot in hartje Brussel.

Curator: Sandro Debono, Senior Curator MUZA – Heritage Malta
Coproductie: BOZAR, Arts Council Malta, Heritage Malta In het kader van het Voorzitterschap van Malta van de Raad van de Europese Unie 2017

Praktisch:

BOZAR Paleis voor Schone Kunsten
Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel

Malta. Land of Sea
van 17.02.2017 tot en met 28.05.2017

www.bozar.be
Prijs toegangsticket: € 10 / € 8 (BOZAR FRIENDS)
Open: van dinsdag tot zondag, 10u tot 18u (donderdag: 10u tot 21u)
Gesloten op maandag

Nieuwsbrief

Facebook