FRED BERVOETS
'Gewoon Ongewoon' Van 27/05/2022 tot 05/09/2022 Ernest Van Dijckkaai 7 B - Antwerpen - 2000

🕔13 May 2022 13:01

MUSEUM DE REEDE (MDR)

Ernest Van Dijckkaai 7 B - 2000 Antwerpen

FRED BERVOETS
'Gewoon Ongewoon'

van 27 mei tot 5 september 2022


Fred Bervoets - Grote zaag | ca. 1986 - Acrylverf op papier | 64,5 x 96 cm

DE TENTOONSTELLING

Fred Bervoets (Burcht 1942) werkt nu reeds meer dan een halve eeuw samen met de Antwerpse galerie De Zwarte Panter. In zijn carrière heeft hij in een constante lijn van hoge intensiteit engrote kwaliteit talrijke periodes gekend en verschillende reeksen gerealiseerd. Ik vermeld onder meer de Wortels, Cobra’s, Spaghetti ’s, Totems en Kasten, de periode van de Grijzen, Hommage aan een vriend, Wounded Knee, ‘Tekeningen’, Cicatrices, Nevada-cyclus, reeks van de Witten, monumentale etsen in eigen etstechniek tot vandaag… Zijn oeuvre wordt in binnen- en buitenland getoond en als belangrijk erkend. Slechts één vroeg voorbeeld ter illustratie: in 1983 behaalde hij een ‘Lobende Anerkennung’ door de jury van de derde Biënnale van de Europese Grafiek te Baden-Baden en nam hij deel aan de 17de Biënnale van São Paulo. Kunsthistorici als dr. Johan Pas, Willy Van den Bussche, Jan Cools, dr. Paul Huvenne, dr. Katharina Van Cauteren en Bart De Baere hebben in monografieën grondige essays geschreven over zijn oeuvre.

Zij schetsen niet alleen Bervoets’ unieke positie op de actuele kunstscène, maar plaatsen hem ook in een historische context met referenties naar onder meer Pieter Bruegel en James Ensor. Ook n.a.v. de expositie Sanguine. Luc Tuymans on Baroque in het MuHKA en in de Fondazione Prada te Milaan in 2018-2019, waar Fred Bervoets met een monumentaal werk (De Gezegende Nederlaag, 1971) uit zijn Spaghetti’s-periode vertegenwoordigd was, wees de kritiek op de actuele betekenis van zijn werk en op historische referenties, meer bepaald aan de barok. Bervoets is dus een kunstenaar met een brede en diepe historische worteling en een hedendaagse relevantie. Ken Pratt alludeert in de catalogus van de Fondazione Prada ook op de rol die hij speelde als mentor van jonge kunstenaars. Net als Pieter Paul Rubens leerlingen opleidde, heeft Bervoets in en rond de Antwerpse Academie een hele groep talentvolle artiesten gevormd.

Fred Bervoets manifesteert zich vooral sedert de jaren tachtig van vorige eeuw meer en meer als een peintre-graveur. Hij gebruikt de etstechniek niet als reproductiemethode, maar als zuiver expressiemiddel. Stuk voor stuk getuigen zijn vaak chaotische en soms verstilde, zwart-witte of kleurrijke werken van werkkracht en picturale gedrevenheid. De wereld die hij creëert, is een sterk autobiografische weerspiegeling van zijn eigen denk- en leefwereld. In feite zou men kunnen stellen dat bijna alle werken van Bervoets zelfportretten zijn. Zijn liefde voor de grafiek dateert reeds van zijn studententijd aan de Antwerpse Academie, waar hij trouwens zelf een gewaardeerd docent werd, en aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten, toen nog te Antwerpen gevestigd. De graficus René De Coninck, die vanaf 1946 docent gravure was aan de Antwerpse Academie, heeft hier een stimulerende rol gespeeld. Fred Bervoets beheerst het metier, werkte en werkt dan ook nauw samen met meester-drukkers: vanaf 1970 tot heden met het etsatelier van Roger Van Akelijen (de Panter Print), vanaf 1973 tot 1999 met het zeefdrukatelier van Roger Vandaele (Panter Pers en Roger Vandaele, Druk-Editie) en wat betreft de lithografie vanaf 2000 met Rudolf Broulim en vanaf 2016 met Atelier Hans Van Dijck. De bibliofiele edities die Fred Bervoets realiseerde met schrijvers-dichters en essayisten als o.m. Marcel van Maele, Hugues C. PernathRemco Campert, Jan Christiaens, Paul de Vree, Pjeroo Roobjee en Michel Oukhow werden eind 2018 getoond in de schitterende expositie Schilders & schrijvers – vijftig jaar Galerie De Zwarte Panter in druk – 1968-2018 in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen.


Fred Bervoets - Zelfportret | 1972 - Gouache op papier | 37 x 27 cm

De Antwerpse openbare collecties beschikken over representatief werk van Fred Bervoets: het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA), het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Prentenkabinet - Museum Plantin-Moretus, de Erfgoedbibliotheek, Provinciebestuur Antwerpen, Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen en Museum De Reede. Het is dan ook verheugend dat dit dynamische Museum De Reede op de tachtigste verjaardag van de kunstenaar en na een schitterende expositie De oorsprong van het beeld – Léon Spilliaert een retrospectieve brengt van het grafisch oeuvre van Fred Bervoets. En tegelijkertijd loopt er een tentoonstelling van zijn recent werk in de galerie De Zwarte Panter, samenvallend met de uitgave van een nieuwe monografie met een essay van em. prof. dr. Paul Huvenne. Een dubbele hommage aan de meester. 

Ernest Van Buynder
Erevoorzitter Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

PRAKTISCH
TENTOONSTELLING VAN 27 MEI TOT 5 SEPT 2022
MUSEUM DE REEDE (MDR)
Ernest Van Dijckkaai 7 B – 2000 Antwerpen
T. +32 (0)3 434 03 04
info@museum-dereede.be www.museum-dereede.com

OPENINGSTIJDEN EN TARIEVEN
vrij, za, zon, ma
11.00 – 17.00 uur of na afspraak
(di, woe en don gesloten)

-13

gratis

+13

€3

+18

€15

+18 (10+personen)

€12

Leraar

€10

Student

€5

Museumpas

€0

Museum De Reede biedt oegang voor personen met beperkte mobiliteit.

RONDLEIDINGEN op aanvraag via:bookings@museum-dereede.be

Nieuwsbrief

Facebook