George De Decker
'Contrapunctus' Van 14/05/2022 tot 25/06/2022 Rivoli-gebouw, Waterloosesteenweg 690 #12 - Briussel - 1180

🕔12 May 2022 08:31

HUSK GALLERY

Rivoli-gebouw, Waterloosesteenweg 690 #12 - 1180 Brussel

'Contrapunctus' van George De Decker 

van 14 MEI– 25 JUNI 2022


George De Decker in zijn atelier

Husk Gallery presenteert ‘Contrapunctus’, de tweede tentoonstelling van George De Decker in de galerie. De Belgische schilder én componist toont zijn nieuwste reeks abstracte schilderijen, die tijdens de creatie geïnspireerd werden door Johann Sebastian Bachs ‘Die Kunst der Fuge’, een contrapuntische compositie. De expositie wordt begeleid door een klankdecor, gecomponeerd door George De Decker zelf.


George De Decker, Contrapunctus I, 2022, olieverf op doek, 90x100 cm
 

Klank en beeld lopen bij George De Decker steeds door elkaar. Net als bij ‘Wit in Wit’, zijn muzikale interpretatie uit 2019 van Bachs Goldbergvariaties, liet George De Decker zich opnieuw inspireren door de grote Duitse componist. Tijdens de creatie van de ‘Contrapunctus’ reeks werd hij meerbepaald geleid door ‘Die Kunst der Fuge’. Dit late en onvoltooide meesterwerk van Johan Sebastian Bach is een knappe compilatie van de kunst van het ‘contrapunt’, het samengaan van verschillende stemmen op verschillende hoogten, die elk min of meer hun eigen weg gaan maar goed samen klinken. In zijn nieuwe reeks abstracte schilderijen verweeft De Decker andermaal muziek en beeldende kunst tot een harmonieuze en veellagige compositie. De Deckers reeks is opgebouwd uit beelden die onder meer Bachs canonische, dubbel- en spiegelfuga’s evoceren. Vertrekkende van vier perspectivische lijnen die convergeren in een centrale ruimte, schildert hij contrapuntische composities gebaseerd op een zelfde hoofdthema. De overschilderingen, de herhalingen en het genuanceerde kleurgebruik verraden andermaal zijn voorliefde voor variaties.

Net als Bach is het opzet van George De Decker op beeldende wijze uiteenlopende sensaties en tonaliteiten te creëren. In de schilderkunst kiest hij de laatste jaren bewust voor abstractie. Hij werkt in de bijzondere dimensie waar muziek en beeldende kunst elkaar onbevangen ontmoeten. Het is een plek waar het gaat om sensaties, om herinneringen die niet gauw woorden vinden, om vibraties en aanrakingen, geneugten en verzuchtingen.

George De Decker is geen onbekende bij wie thuis is in de wereld van de hedendaagse klassieke muziek. Hij maakte naam met zowel solistisch werk met klankband als met werken voor groot symfonisch orkest en klankinstallaties, en componeert daarnaast voor film, fictie, kunstdocumentaires, theater en dans. Na jarenlange toewijding aan de muziek, is ook intussen schilderkunst een belangrijke pijler in zijn loopbaan. Als schilder werkt hij liefst in reeksen. Elk werk staat op zich en maakt ook deel uit van een geheel. Behalve schilderijen en muziekcomposities maakt hij sculpturen, video- en geluidsinstallaties.


George De Decker, Contrapunctus XII/I, 2022, olieverf op doek, 200x150 cm

Beknopte CV

George De Decker (°1951, Asse, België) is een componist en kunstenaar die woont en werkt in Sint-Katelijne-Waver. Hij studeerde piano, compositie en kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Conservatoria van Antwerpen en Brussel, electronische muziek aan IPEM te Gent, alsook schilderkunst in de Academie van Anderlecht. Naast zijn composities met zowel solistisch werk (meestal met klankband) als werken voor groot symfonisch orkest en klankinstallaties, componeerde hij ook muziek voor film, televisie en theater. Vanaf 2008 presenteert hij zijn schilderijen in verschillende solo-, duo- en groepstentoonstellingen in België en Nederland. De Decker realiseerde ook grote mixed media installaties waaronder 'Ørnen 1897' (2013), een gigantische houten zeppelin waarin hij beeldend werk, muziek en film combineert en 'Le bruit de la pensée' (2014), een permanente installatiereeks voor de gevangenis in Leuze-en-Hainaut (BE). In 2016 richtte hij zijn eigen muziekensemble SP!TSBERGEN op. In 2019 verscheen zijn compositie ‘Wit in Wit Goldberg Variations Revisited’ (2019) op CD, dat in de concertzalen wordt uitgevoerd door pianist Geert Callaert.  De kunstenaarsmonografie ‘George De Decker- Pli selon pli’ verscheen in 2020.

Opening weekend
Zaterdag 14 mei 2022 van 15u tot 19u in aanwezigheid van de kunstenaar
Zondag 15 mei 2022 van 14u tot 19u

Openingsuren
Donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 18u
Rivoli Open Sunday op 12 juni 2022 van 14u tot 18u

Locatie
Husk Gallery
Rivoli-gebouw, Waterloosesteenweg 690 #12, 1180 Brussel
Contactpersoon
Ingrid Van Hecke, galeriehouder Husk Gallery
ingrid@huskgallery.com
Tel. 0032 478 52 16 46

Over Husk Gallery
Husk Gallery is een jonge Brusselse galerie gelegen in het Rivoli-gebouw te Ukkel. Ingrid Van Hecke (kunsthistorica, KU Leuven) is de oprichter en de galeriehouder. Husk Gallery wil vanuit de Brusselse regio nieuwe ideeën en sterk artistiek talent promoten in binnen- en buitenland via tentoonstellingen en kunstpublicaties. 

Interessante links
Website www.huskgallery.com
Instagram @huskgallery
Facebook @huskartgallery
Website www.georgededecker.com
Artland www.artland.com/galleries/husk-gallery
Artsy www.artsy.net/husk-gallery
#georgededecker #contrapunctus #huskartgallery

 

NEW BOOK RELEASE

PETER DEPELCHIN 2014-2021, a monograph published by Husk Gallery, 2021, with texts by Els Wuyts, Sofie Crabbé, Gwennaëlle Gribaumont and Marc Ruyters, 80 pages, 35€ (Click on the book cover to order online)

Nieuwsbrief

Facebook