ROBERT SUERMONDT - TROU DANS LE MIROIR Van 15/05/2022 tot 25/06/2022 RIVOLI BRUSSELS (Gallery #25) - Waterloosesteenweg 690 - 1180 - Brussels

🕔06 May 2022 10:22

MICHELE SCHOONJANS GALLERY

RIVOLI BRUSSELS (Gallery #25) - Waterloosesteenweg 690

ROBERT SUERMONDT - TROU DANS LE MIROIR

van15 mei - 25 Junie 2022

VERNISSAGE 15.05.2022 FROM 2-7PM

Van 15 mei tot en met 25 juni 2022 presenteert de galerie een solotentoonstelling met een selectie recente schilderijen van kunstenaar Robert Suermondt.

De tentoonstelling brengt twee verschillende soorten werk samen, "Buurten en Geometrieën".

Het eerste oeuvre, onder de generieke naam "Buurten", toont luchtfoto's van auto's op stedelijke wegen. Het is de diverse opstelling van deze auto's die spanning genereert, evenals hun ad hoc grip op de canvasachtergrond, die de wegindeling, wegmarkeringen en pijlen, kruispunten en bloembedden vertegenwoordigt, in een stijl die lijkt op fotografisch realisme. Deze auto's zijn allemaal anders geschilderd, soms nauwelijks geschetst, of op een spookachtige manier, alsof ze uit het schilderij zelf zijn verwijderd, soms gemarkeerd door dikke schaduwen, alsof ze snel zijn uitgevoerd. Hun specifieke karakter identificeert zich met verschillende en vaak tegenstrijdige beeldprocessen, omdat ze soms komisch kunnen zijn, maar op andere momenten op de rand van dissociatie lijken, tussen grotesk en tragisch.

De interpretatie van deze schilderijen is dan ook een ruimte waarover een flikkering van het oog wordt onderhandeld, op het eerste gezicht gegrepen door de gelijkenis met de fotografische ervaring en de moeilijkheden die worden ondervonden bij de poging om het schilderij in één stuk te begrijpen.

Het oog wordt afgeleid, kijkt overal en altijd, maar kan het onderwerp niet meer in zijn geheel waarderen

Net als bij een filmopname wordt de opstelling van deze doeken afgewisseld door een tweede oeuvre, genaamd "Geometries".  Het perspectief van deze serie, gemaakt van zwart-wit schilderijen, kan tegelijkertijd worden bekeken, ondergedompeld of tegengesteld. Een herhaald maar uniek patroon wordt in de ruimte gezet door afwisselend zwarte en witte lijnen, waardoor een hol of convex scherm ontstaat met onscherpe diepte. Ook hier verzet het schilderij zich tegen eenheid als optelsom van het zichtbare, de steunen waar het oog denkt voet aan de grond te kunnen krijgen verdwijnen om een spel van ontwijken te spelen dat zich eindeloos herhaalt.

Door zijn veelzijdige werk, zijn picturale behandeling van beelden en het spel van identificaties en verstoringen dat hij articuleert, leidt de kunstenaar ons naar een individuele, fundamentele en essentiële filosofische verkenning .

Robert Suermondt (Nederlands, Zwitsers en Sloveens) werd in 1961 in Genève geboren. Hij studeerde kunst aan de Ecole Supérieure d'Art Visuel (ESAV) in de mixed media workshops van Cherif en Silvie Defraoui, van 1983 tot 1988, gevolgd door een postdoctorale opleiding aan de Rijksakademie in Amsterdam, van 1989 tot 1992. Sinds 1986 gevestigd in Brussel, toont hij zijn werk regelmatig in groeps- en solotentoonstellingen.

 

Nieuwsbrief

Facebook