WINTER HARVEST - museum Dhondt-Dhaenens

🕔13 Apr 2017 09:30

Ana Prvački, Naama Tsabar, Joris Van de Moortel, Andy Wauman

WINTER HARVEST

05.02.2017 – 09.04.2017
museum Dhondt-Dhaenens

Winter Harvest is een groepstentoonstelling die vier jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland samenbrengt voor wie muziek, subcultuur en performances belangrijke inspiratiebronnen vormen. Vertrekkend vanuit hun persoonlijke fascinatie met welbepaalde culturele verschijnselen en alledaagse codes, gaan de kunstenaars zowel met elkaar in dialoog als met de tentoonstellingsruimte. Ondanks de diversiteit van hun beeldtaal, roepen deze intuïtieve werken associaties op met noties als vrijheid, vlucht en erotiek.
Winter Harvest doet in de eerste plaats beroep op de zintuigen van de toeschouwer, waarbij immateriële vormen zoals licht, geluid en beweging primeren. Deze vibrerende ruimte zal aangevuld worden met een reeks nieuwe performances van de kunstenaars.

Kunstenares Ana Prvački (°1976, Servië, woont en werkt in Los Angeles) benadert in haar werk erotiek en etiquette op een lichtvoetige en speelse manier met als doel hun onderliggende sociaal-politieke codes te onthullen. De conceptuele praktijk van Prvački beweegt zich tussen verschillende disciplines en exploreert in het bijzonder de grenzen tussen het fysieke, materiële object en het efemere kenmerkend voor performance en muziek. In de werken die op Winter Harvest worden gepresenteerd, onderzoekt Prvački de relatie tussen kunst en erotiek. Diverse (kunst-)historische bronnen zijn belangrijk voor haar, waaronder Romeinse beeltenissen van de goddelijke Fascinus, Wagners opera Tristan und Isolde, de Japanse erotische prentkunst Shunga en Wilhelm Reichs theorie over ‘orgone energie’. Aan de hand van een sensuele vormentaal en een humoristische ondertoon worden we geconfronteerd met hedendaagse taboes en zeden. Tegelijk wordt de toeschouwer gestimuleerd alternatieven voor ons Westers begrip van ‘fatsoenlijkheid’ te verbeelden.

De tactiele sculpturen, installaties en performances van Naama Tsabar (°1982, Israël, woont en werkt in New York) nemen het nachtleven als een emotioneel geladen ervaring als uitgangspunt. Ze maakt gebruik van geluid en materialen uit de muziekcultuur zoals vilt, multiplex, en zwarte gaffer tape om een schemerzone tussen persoonlijke en publieke herinnering te evoceren. Haar interesse in de relatie tussen lichaam, object en ruimte, herinnert eveneens aan het minimalisme en postminimalisme uit de jaren 1960-70. Voor Winter Harvest herneemt Tsabar Gaffer Wall (Twilight) uit 2006, het eerste werk van een reeks werken gemaakt uit gaffer tape. Deze in situ installatie maakt gebruik van de architectuur van het museum Dhondt-Dhaenens om een performatieve omgeving te creëren.
Ook de Works on Felt nodigen de toeschouwer uit tot interactie; ze fungeren als sculptuur maar ook als snaarinstrument, de werken laten toe een intieme ervaring te beleven en zetten aan om het perceptuele onderscheid tussen object, performance en geluid te herzien.

De poëtisch-anarchistische werken van de Belgische kunstenaar Andy Wauman (°1975, Antwerpen, woont en werkt in Bali) putten hun inspiratie uit de persoonlijke leefwereld van de kunstenaar die hij relateert aan bestaande sociale structuren. Beïnvloed door de Oosterse cultuur in Bali, creëerde Wauman voor de tentoonstelling in museum Dhondt-Dhaenens een reeks nieuwe werken met een sterke spirituele inslag. Existentiële beschouwingen, rituelen en visuele symbolen uit onder meer het hindoeïsme en boeddhisme liggen aan de basis van deze intuïtieve werken. Even belangrijk is het idee van Westers escapisme; het vrijheidsgevoel, de surfcultuur en de palmbomen van het tropische eiland vormen zo terugkerende motieven in de tentoonstelling. Dit universum vindt haar neerslag in gezeefdrukte vlaggen, video’s, fotografische werken en een sculpturale geluidsinstallatie waarin Waumans album ‘Black Waves’ wordt gepresenteerd.

De werken van Joris Van de Moortel (°1983, Oostakker, woont en werkt in Hoboken) belichamen enerzijds de excessieve sfeer van muziekcultuur, anderzijds zijn de mixed-media installaties, performances, sculpturen en tekeningen beïnvloed door het experimentele musique concrète. Het procesmatige karakter van het creatieproces schijnt resoluut door in de beeldtaal van deze organisch gegroeide werken. De sculpturen en installaties die Van de Moortel voor Winter Harvest creëerde, zijn gemaakt uit restanten van performances of uit materialen die reeds eerder in andere werken werden ‘geïntroduceerd’. Functionele elementen zoals neonlichten, gitaren, microfoons en elektrische draden worden in deze assemblages getransformeerd tot één betekenisvol visueel geheel. Dergelijke materialen bezorgen de kunstenaar de nodige vrijheid en dynamiek om energetisch geladen werken te concipiëren.

Praktisch:
museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14 - 9831 Deurle

Winter Harvest
Ana Prvački, Naama Tsabar, Joris Van de Moortel, Andy Wauman
van 05/02/2017 tot en met 09/04/2017

www.museumdd.be
Prijs toegangsticket: € 7,00 / € 5,00
Openingsuren: Open van woensdag tot zondag 10u tot 17u
Gesloten op maandag en dinsdag

Nieuwsbrief

Facebook