SCHILDEREN OP DE GOLVEN VAN DE ZEE Van 02/10/2021 tot 31/10/2021 DACCA - KASTEELSTRAAT 74 - TEMSE

🕔01 Oct 2021 08:58
CONCEPT VAN DE TENTOONSTELLING.

Een terugblik met gekend én met nooit eerder tentoongesteld werk. .

2021 is het jaar waarin Lieve 60 jaar werd, ze 25 jaar werkt als professioneel kunstenaar en ze na 26 jaar het Waasland inruilt voor de kuststreek… maar met behoud van haar atelier in Steendorp. .

.

TERUGBLIKKEN doet ze. .

1. via oudere én recente olieverfschilderijen die ze maakt als professioneel kunstenaar, ze zijn haar job, haar passie, haar leven.(uiteraard zijn de werken dan ook te koop.

.

2. via nooit eerder getoonde aquarellen en tekeningen gemaakt tijdens haar leven en haar vele reizen: ze noemt deze werken haar hobby, haar geheugen, haar gestolen momenten voor op reis. Dit doet ze al sinds 1973. Nieuw-zeeland, Australië, de Andemanen, Thailand, Noord Korea, Burundi, Kenya, Zanzibar, Ijsland, Noorwegen, China, noem maar op: je maakt een wereldreis via haar tekeningen. .

.

3.een terugblik op haar leven via teksten, foto’s en tekeningen op 36 grote panelen. .

.

4. de voorstelling van haar boek, uitgegeven met de steun van de gemeente naar aanleiding van deze tentoonstelling. ‘hoe meer je kijkt, hoe groter de wereld wordt*’ .Wordt verkocht aan 20 euro. .

.

5. een verrassing die op de persconferentie aan u voorgesteld wordt….

.

HET VERHAAL: .

.

Lieve Dejonghe werd geboren in 1961. Ze gaat dit jaar dus een nieuw decennium in. Daarenboven werkt ze 25 jaar full time als kunstschilder én ze verliet dit jaar eveneens na 25 jaar de charmante voormalige pastorie en burgemeesterswoning te Tielrode waar ze woonde. Alleen een zicht op zee, ze woont nu aan de kust, terug naar haar roots, zorgde ervoor dat ze zonder hartenpijn Temse (deels) kon verlaten. Tijdens het inpakken van 25 jaar kunstenaarschap en 60 jaar léven, doos na doos, besliste Lieve Dejonghe dat deze tentoonstelling haar feestje én terugblik én een afscheid zou worden. Een afscheid dat gelukkig niet écht een afscheid is want ze behoudt haar atelier in Steendorp. .

Terugblikken zal Lieve Dejonghe niet alleen doen door haar befaamde (ze mocht er in 2010 ons land mee vertegenwoordigen op het Belgisch Paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling in Shanghai) recente en oudere olieverfschilderijen te tonen maar ze zal voor het eerst haar aquarellen en schetsen gemaakt tijdens haar leven en tijdens haar vele reizen tentoonstellen! Ze toonde ze nooit eerder omdat ze er geen aandacht aan besteedde, ‘ze wist ook niet of ze ‘goed’ genoeg waren’. Nochtans kunnen we dankzij die spontane schilderijen en schetsen in oktober een reis maken doorheen Nieuw Zeeland, De Filipijnen, De Andamanen, Korea, Pakistan, Cuba, Australië, China, Thailand, Zanzibar, Burundi, IJsland… noem maar op! .

Reizen en schilderen waren -en blijven- haar passies. En de liefde, het is de liefde die haar in Temse bracht. En de vriendschappen en het delen, ze zijn ook belangrijk in haar leven. Daarom is deze tentoonstelling voor haar het ideale moment om terug te blikken en haar manier om te vieren. .

.

DUIDING VAN DE TITEL : OP DE GOLVEN VAN DE ZEE.

.

De titel ontstond anderhalf jaar geleden, TOEN LIEVE NOG NIET AAN ZEE WOONDE! Ze vertelt: Mijmerend wandelde ik langs de zee. De pandemie was net begonnen, ik verloor net mijn vader… Ik vroeg aan de golven ‘golven, waarom leef ik eigenlijk?’. En de golven antwoordden nonchalant, rollend, bollend, komend, gaand: ‘jij? Om te LEVEN. Om te schilderen natuurlijk! Kijk naar ons: niets is zinlozer , niets is meer levensnoodzakelijk en blijvend dan ons spel’. Mijn hart maakte een salto. En ik had een titel voor mijn schilderijenreeks: SCHILDEREN OP DE GOLVEN VAN DE ZEE. Dàt is mijn leven. En als je dan bedenkt dat ik toen niet eens wist dat ik nu aan zee zou wonen? Hoe een puzzel samen kan vallen! Maar, als je nu de beelden ziet van de overstromingen in ons land dan bekijk je diezelfde schilderijen met bloemen die op het water deinen terug anders! Hoe je kunst telkens anders kan bekijken, toch! ‘..

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws

SCHILDEREN OP DE GOLVEN VAN DE ZEE

Van 02/10/2021 tot 31/10/2021 DACCA - KASTEELSTRAAT 74 - TEMSE

GEWOON MENSEN

Van 23/09/2021 tot 14/11/2021 vzw Wit.h
Jozef Vandalestraat 3
8500 Kortrijk

TEKENINGEN VERKOOP IN HET ATELIER ANGELINE CATTEEUW

Van 21/08/0021 tot 22/08/0021 Schaessestraat 15 unit 7 - Destelbergen

KRIS MARTIN
EXIT

Van 19/05/2020 tot 03/01/2021 S.M.A.K. - GENT

Facebook