KRIS MARTIN
EXIT Van 19/05/2020 tot 03/01/2021 S.M.A.K. - GENT

🕔19 May 2020 11:21

20 jaar lang toonde Kris Martin (°1972, Kortrijk, België) zijn werk vooral in het buitenland, nu kan je voor het eerst in België kennismaken met zijn sprekende oeuvre in een overzichtstentoonstelling. Kris Martin creëert beelden uit objecten die vragen oproepen over begrippen zoals vergankelijkheid, identiteit en dood. Thema’s die al eeuwenlang de kunstgeschiedenis doorkruisen. Kris Martin vervlecht in zijn werk dan ook kunstgeschiedenis, literatuur en mythes. Bovendien bespeelt hij mechanismen zoals herkenning en vervreemding om ons te doen stilstaan bij de grotere vragen.

Martin is een bewonderaar van Van Eyck

Martin kijkt met verwondering naar het werk van de gebroeders van Eyck en deelt met hen de voorkeur voor een rijke symboliek. In ‘Eve and Adam’ (2017) doet hij ons op een andere manier kijken naar twee figuren uit ‘De aanbidding van het Lam Gods’ (1432) van Hubert en Jan Van Eyck. De kunstenaar toont enkel de gezichten van Adam en Eva, die in zijn versie niet in elkaars richting en dat van het Lam Gods kijken, maar zich van elkaar afwenden. De uitsnede zonder verdere context biedt ons een universeel en tijdloos beeld van man en vrouw.

Het werk 'Altar' aan Sint-Baafskathedraal

De terugkeer van het ‘Lam Gods’ naar de Sint-Baafskathedraal wordt gekoppeld aan een expo met werken van kunstenaars Kris Martin, Lies Caeyers en Sophie Kuijken. In 2014 vervaardigde Kris Martin het werk 'Altar', een metalen frame dat exact de vorm van de lijsten van het veelluik De Aanbidding van het Lam Gods (1432) van de gebroeders Van Eyck nabootst. Het werk staat nu opgesteld rechtover de Sint-Baafskathedraal. Het werk nodigt de bezoeker uit om door het 'raam' een blik te werpen op het landschap. De cadrage verandert naarmate je dichtbij of veraf staat. Het creëert een soort van tableau vivant. 

S.M.A.K.
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
Belgium

We zijn blij je opnieuw te mogen verwelkomen vanaf dinsdag 19 mei 2020!
Er is een vast parcours uitgewerkt, zodat we jouw veiligheid kunnen garanderen. De voornaamste maatregel is dat je 1.5 m afstand kan houden van iedere bezoeker en het museumpersoneel. Een mondmasker dragen is aangeraden.

Belangrijk is dat je op voorhand een ticket reserveert voor een bepaalde dag en tijdstip, via het telefoonnummer +32(0)9 210 10 75 vanaf maandag 18 mei 2020 om 9:00. Daarna kan dat elke weekdag van 9:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 16:00. We kunnen je zonder reservatie niet toelaten in het museum. 

De openingsuren wijzigen niet en er worden maximum 30 bezoekers per uur toegelaten. Het museum zal wel gesloten zijn tussen 13:00 en 14:00, zodat ons museumpersoneel een middagpauze heeft en alles kan ontsmetten.

  • Op maandag gesloten.
  • Open op dinsdag tot vrijdag: 09:30 - 17:30. 
  • Zaterdag, zondag, feestdagen en vakanties: 10:00 - 18:00.
  • We sluiten tussen 13:00 en 14:00. 

Je kan via deze link de specifieke richtlijnen in detail nalezen. Heb je nog meer vragen, mail dan naar info@smak.be.

Tot slot: af en toe zal jouw geduld wat op de proef worden gesteld omdat een bezoeker wat meer tijd nodig heeft bij een kunstwerk, maar opnieuw: geniet van wat je al kan zien en sta dan even (letterlijk) stil.

Het bezoekersreglement vind je hier

Nieuwsbrief

Facebook