
HANS DEFER, MATTHIEU LOBELLE
& HANNE LAMON - What we do is secret
GALERIE S&H DE BUCK - GENT
Hans Defer
(1968) woont en werkt in Oostende. Van jongs af koesterde hij de ambitie om kunstenaar te worden maar stopte met alle artistieke activiteit in 1990.
Het onvermogen om te communiceren met zijn diep autistische zoon dat als een rode draad door zijn werk loopt was de aanleiding om vanaf 2009 opnieuw kunst te maken.
De toenemende ruis in zijn werken symboliseert het wegvallen van communicatielijnen. Zonder communicatie zijn we op onszelf aangewezen om een model te creëren van de wereld om ons heen.
In zijn atelier creëert hij een continuüm van tekeningen, schilderijen, foto's en video's die een neerslag vormen van zijn obsessies. De visuele taal die hij gebruikt bevat elementen uit film noir en crime scene fotografie. Zijn fascinatie voor misdaad- en crime scene fotografie resulteerde bijvoorbeeld in 'Amnesia', een installatie over de Bende van Nijvel.
Net zoals in een crime scene ontbreken er in de autistische waarneming cruciale elementen die nodig zijn om een betrouwbaar beeld van de werkelijkheid te percipiëren.
'Zijn werken zijn herkenbaar door de blauwgrijze kleuren en vervaagde vormen en silhouetten. De toeschouwer kan zijn blik niet scherpstellen, het beeld is troebel gemaakt en biedt geen heldere uitweg' (catalogustekst Watou19).
Zijn werken dragen geen titel maar in plaats daarvan een catalogusnummer van een systeem dat hij voor zichzelf ontwikkeld heeft . Op die manier wordt geen enkele interpretatie opgedrongen aan de toeschouwer die zo de ruimte krijgt om zelf een verhaal rond het werk te construeren.
Hans Dufer - C.WN.21.1218 oil on canvas 18x24 cm<
Matthieu Lobelle
Ik onderzoek in mijn werk grenzen: de grens tussen leven en dood, de relatie tussen natuur en cultuur, tussen de geschiedenis en het heden…waarbij dikwijls ‘de mens als centraal gegeven’ in vraag wordt gesteld.
De beelden in mijn werk vinden meestal hun oorsprong in de persoonlijke herinnering of het collectieve geheugen, gerelateerd aan een hedendaagse problematiek.
Er zijn een aantal beelden die in wisselende gedaanten terugkeren: het landschap, het huis: compact en gesloten als metafoor voor de menselijke natuur, het zijn, de figuur, uitgebeeld als een sculptuur herleid tot het essentieel herkenbare: de mens die zich tevergeefs probeert los te wrikken uit zijn geschiedenis want les traces humaines zijn roodgekleurd. Ook het crematorium maakt hierop allusie, niet enkel in de letterlijke zin, maar het verwijst ook naar het abstracte en onvatbare van het element tijd dat zich manifesteert in de persoonlijke en collectieve herinnering. Eenvoudige weergaven van alledaagse objecten dragen soms een donkere kern in zich en confronteren met onmacht en OBSTRUCT.
En de kunstenaar bekijkt vanuit het ‘observatorium’ en rapporteert in zijn parallelle wereld.
Matthieu Lobelle
Fotokabinet: Hanne Lamon
Fotografie als catharsis in het zoeken naar rust, het vertalen van de diepste angsten en verlangens. In "till the end I will follow you" gebruikt Hanne Lamon haar perceptie op de natuur als metafoor om persoonlijke en tegenstrijdige gevoelens te vatten. Hierbij speelt ze vaak met de esthetiek van donkere tinten die als een sluier over haar wereld vallen.
Hanne Lamon
Permanent: Hedendaagse juwelen en objecten van Siegfried De Buck http://www.siegfrieddebuck.be
Galerie S&H DE BUCK
Zuidstationstraat 25 9000 Gent (B) Tel.0032/09/225 10 81
www.galeriedebuck.be
Open: wo.do.vr.za. 15 u tot 18 u en op afspraak.
Gesloten op zon - en feestdagen