AGNES GUILLAUME - Grounding Dreams
& MICHEL BUYLEN - The right Confusion Van 14/05/2020 tot 28/06/2020 GALERIE DE ZWARTE PANTER - ANTWERPEN

🕔17 May 2020 09:39

MICHEL BUYLEN - The right Confusion

LeJaspelamer

Michel Buylen (Gent 1953) werkt al samen met de Galerie De Zwarte Panter sinds 1992. Zeven maanden voor de grote retrospectieve, die op 23 oktober 2020 van start gaat in het MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek) en de publicatie van een nieuwe monografie door em. prof. dr. Paul Huvenne, erehoofdconservator van het KMSKA, houdt Michel Buylen opnieuw halte in Galerie De Zwarte Panter om er het tweede luik van de cyclus ‘The right Confusion’ tentoon te stellen.

The right Confusion’, ‘De juiste Verwarring’, de titel flitste op toen de kunstenaar een schilderij beëindigde van het Somme-Amiens-kanaal in schitterend zomeravondlicht. De wolkenhemel in het water gereflecteerd, de algen in de stroming, het groen van de oevers; alles drong door alles door, verweefd in verwarrende osmose van kleur en stilte. Het oog raakt het spoor bijster… Lijnen, strepen, vlakken en vlekken, toetsen, schreven en kleuren zijn het oppervlak van schilderijen en ze lopen op mysterieuze wijze parallel met het geziene. De verwarring die ze scheppen, vormt op een heel eigen manier de illusie. De menselijke individuele en collectieve blik zal vanuit deze chaos een herkenbaar beeld puren, dat zowel zeer realistisch kan zijn (Van Eyck) dan wel extreem vaag en suggestief (Les Nymphéas – Monet).

Chaos is voor het oog onduldbaar. Er zal altijd orde worden geschapen. Zo functioneert de kunst van het schilderen en het eindeloze plezier van de contemplatie, de herschepping door de toeschouwer. Goed schilderen is in essentie het scheppen van… jawel… de juiste Verwarring, The right Confusion.

AGNES GUILLAUME - Grounding Dreams

Mineralites3

Voor haar tweede tentoonstelling in galerie de Zwarte Panter, toont Agnès Guillaume drie verschillende oeuvre-corpussen. Na My Nights en My Fears in 2016, komt de kunstenares in de kapel met My Roots, de vierde video van de My’s-serie. Deze wordt aangevuld met Roots, mixed media-werk op papier in groot formaat.

‘Vrienden, kennissen of volstrekt vreemden: al deze mannen poseren naakt voor Agnès Guillaume, die van hen het onderwerp maakt van haar groot borduurwerk, uitgevoerd op een katoenen canvas. De achteraf toegevoegde accessoires en decoratieve elementen geven de zeer realistische portretten een droomachtige, ongebruikelijke dimensie. De reeks stelt ook een cliché in vraag: de associatie tussen textiel en vrouwelijkheid. Hangt mannelijkheid slechts aan een zijden draadje?’, aldus Pierre-Yves Desaive, curator voor Hedendaagse Kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Roots en JustMen werden in 2019 gebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de tentoonstelling 4My’s+ aan deze kunstenares gewijd. Er is nog meer van Agnès Guillaume’s werk te zien: in een klein zwart ‘SchatzKammer’ toont zij de negen Minéralités, video’s in loop op schermen afgespeeld, geïnspireerd door Chinese droomstenen.

Net zoals de geletterden een pauze hielden om hun marmeren schermen te contempleren en te mediteren, zo ook is mijn werk een zoektocht naar het beeld dat tot dromen aanzet.’ – Agnès Guillaume.

Het aantal bezoekers dat de verschillende gebouwen van de galerie mag bezoeken, is gelimiteerd tot 12 personen over het hele galeriecomplex. We houden ons strikt aan de recentste hygiënemaatregelen met betrekking tot Covid-19. Dank om een masker te dragen en de nodige afstand in acht nemen tijdens uw bezoek. We kijken er zeer naar uit om u opnieuw in de galerie te mogen verwelkomen!

Openingsuren: van donderdag tot zondag van 13h30 tot 18h00.
Uiteraard bent u steeds welkom voor een afspraak buiten de officiële openingsuren, contacteer hiervoor Adriaan op gsm +32 (0)474 54 54 72.

Galerie De Zwarte Panter

Hoogstraat 70-74 • 2000 Antwerpen
galerie@dezwartepanter.be • www.dezwartepanter.com

Nieuwsbrief

Facebook