B. DEPOORTER, T. SIMOENS, L. GASPAROTTO Van 29/02/2020 tot 29/03/2020 Galerie 10a - Otegem

🕔01 Mar 2020 09:16

Galerie 10a brengt met Bieke Depoorter, Titus Simoens en Lara Gasparotto drie topfotografen in een unieke combinatie. In deze expo gaat het niet alleen over het afgebeelde, maar ook over de rol en de positie van de makers.

Zo toont Magnumfotografe Bieke Depoorter foto's uit de reeks Agata, een project over een ontmoeting met een buitengewone Parisienne. Bieke Depoorter speelt hier met de leugen en het rollenspel van de representatie. Ze wil de mensen die ze fotografeert eerst als persoon benaderen en dan pas als fotografe. Depoorter stelt haar positie als fotografe meer en meer in vraag en dit zie je in haar overzichtsexpo die te zien was in het FOMU Antwerpen en nu doorheen grote Europese musea reist.

Ook Titus Simoens speelt met de ontmoeting. Zo brengen we de reeks Tu me dis waarin hij op poëtische wijze een vrouw portretteert. Vooral het bijschrift is intrigerend en vertelt over de moeilijkheid van het capteren van de ander. Enkele foto's uit de reeks For Brigitte illustreren dat het ook bij Titus Simoens zeker niet alleen om foto's nemen gaat. Hier ging de fotograaf in op een verzoek om hulp via het internet. Een blind wordende vrouw zocht iemand om haar fotoalbums te bewerken tot een nieuw boek. Met found footage en een minimale ingreep toont Simoens hoe een kunstenaarsblik de werkelijkheid kan verruimen.

En dan als derde fotografe, Lara Gasparotto (in samenwerking met Stieglitz 19 uit Antwerpen). Al op jonge leeftijd fotografeerde Gasparotto haar vrienden in hun alledaagse leven. Het levert foto's op zonder pretentie die beklijven. Als kijker zie je slechts een fragment en met die verzameling losse beelden vorm je een verhaal met gelijkenissen naar je eigen jeugd en leven. Toen deze Luikse fotografe in 2011 debuteerde werd ze een groot talent genoemd van de Belgische fotografie en ondertussen heeft ze die belofte al meer dan waargemaakt. Ze stelde al tentoon in het fotomuseum van Den Haag, het Bonnefantenmuseum van Maastricht, Guandong Museum of Arts (Guangzhou) , 3 Shadows Arts Center (Beijing) , OCT arts center (Shenzhen)... Gasparotto publiceerde net als de twee andere fotografen al verschillende kunstboeken. We tonen werk uit haar nieuwste boek Solstices en enkele foto's uit de reeks Rivages.

Met deze expo brengen we dus een line up die zeer uitzonderlijk is! De expo loopt van 29 februari tot 29 maart in Galerie 10a Otegem.

TO COME: 16/05 - 21/06    Johan Tahon
En in mei volgt dan een expo van Johan Tahon. Uniek is zeker dat er tegelijkertijd een overzicht opent van Johan Tahon in het MOU in Oudenaarde. Onder de titel 'UNIVERSUS- JOHAN TAHON - SCULPTUREN 1999-2020' komt daar de eerste overzichtstentoonstelling in Vlaanderen.

Galerie 10a — Zolderstraat 10a — 8553 Otegem (Belgium) — T +32 (0)495 57 60 31
info@galerie10a.be

Nieuwsbrief

Facebook