KATHLEEN RAMBOER & JEAN DE GROOTE
carmelitana Van 01/03/2020 tot 22/03/2020 Karmelietenklooster - Gent

🕔26 Feb 2020 02:23

Van 01 maart tot 22 maart 2020 gaat in de Karmelieten kloostergangen, Burgstraat 46 te Gent, de dubbeltentoonstelling CARMELITANA door. Jean De Groote en Kathleen Ramboer stellen er hun werk tentoon.

In een tijd van overmediatisering, van super inflatie op het vlak van beelden en informatie gaan mensen op zoek naar stilte, sereniteit, spirituele terugtrekplaatsen.
Het is een natuurlijke reactie op al het opgesomde voorgaande. Beide kunstenaars bieden in die zin, die rust, die sereniteit in hun werken.Jean De Groote is voornamelijk een schilderende filosoof of is het andersom? ‘In zijn werken sluimert de stilte’, zijn grote doeken zijn filosofische vertalingen van een denkwijze, een beeldende zoektocht naar het zien, kijken en begrijpen van de ons omringende wereld. In het oeuvre van Jean De Groote “Worden de dingen” volgens de filosoof Eric Bolle. Uit hun meest banale zijnsvorm worden ze objecten met sacrale betekenis. Jean De Groote gaat op zoek naar het kleine ‘Het minste blijkt nog altijd iets, niets is gering’. Of om het met andere woorden uit te drukken ‘Verf wordt materie’. Jean De Groote timmert al veertig jaar gestaag aan een coherent oeuvre, niets of niemand beheerst of onderwerpt hem aan de huidige spectaculaire beeldenstorm. Vanuit zijn monniken cel in Nazareth ‘heremiet’ hij in alle stilte verder aan zijn contemplatieve oeuvre.Mallarmé beweerde dat alles op aarde bestaat om te eindigen in een boek.
Volgens Susan Sontag eindigt alles tegenwoordig als foto. Ook Kathleen Ramboer fotografeert onvermoeibaar. Waar ze naar toe gaat sleept ze een handige compact camera mee. Maar haar foto’s zijn geen eindpunt. Beelden van de reeks IN DE SCHEMERZONE zijn niet vrijblijvend, vragen om participatie van de kijker. Wat betekenen de beelden, wat wil de fotograaf suggereren?
Kathleen Ramboer speelt met scherpte en onscherpte, met diffuus licht en donkerte, met ongewone gedempte kleuren. Haar foto’s scheppen visuele rust, verzoeken om stilte, concentratie en contemplatie. Er valt zoveel in te ontdekken en te beleven.
Diezelfde stilte is opnieuw te vinden in haar mixed media reeks QUE LA MONTAGNE EST BELLE.
Foto’s zijn het vertrekpunt van deze serie. Door de foto’s te bewerken met pastel, vetkrijt, potlood... wijzigt de beeldtaal. Ze vragen om nadere studie. Deze mixed media verlangen zoals haar foto’s concentratie en aandacht.

sebastiandmorra
www.jeandegroote.com

kramboer
www.kathleenramboer.be

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws

CAS ZOTTEGEM LINKT MET CAST 2020
"kunst en geschiedenis"

Van 03/10/2020 tot 04/10/2020 vertrekkende van het kunsthuis CAS
Noordstraat 39 te Zottegem van 14 tot 18u

KRIS MARTIN
EXIT

Van 19/05/2020 tot 03/01/2021 S.M.A.K. - GENT

TIM VOLCKAERT
any solution is good for an answer

Van 04/06/2020 tot 16/08/2020 DE GARAGE - CC MECHELEN

HANS DEFER, MATTHIEU LOBELLE
& HANNE LAMON - What we do is secret

GALERIE S&H DE BUCK - GENT

Facebook