ZHANG ENLI
Xavier Hufkens Gallery, Brussel

🕔20 Sep 2019 08:25

 

Xavier Hufkens is verheugd om de vertegenwoordiging van de vooraanstaande Chinese kunstenaar Zhang Enli (b. 1965) en zijn inaugurele tentoonstelling met de galerij aan te kondigen. In deze presentatie worden de gevarieerde facetten van de erudiete en lyrische praktijk van de kunstenaar op de voorgrond gebracht in een doordachte en representatieve selectie van werken verspreid over beide galerij ruimtes.


Enli Zhang, Hair 4, 2017                   
Pencil and oil paint on watercolour paper - 80 x 110 cm
Courtesy: the Arist and Xavier Hufkens

 

Zhang Enli is een schilder wiens oeuvre zich geleidelijk heeft ontwikkeld uit visuele interpretaties van alledaagse voorwerpen tot abstractie. Geïnteresseerd in de morfologie van de schilderkunst en zijn relatie tot de ruimte, hij werkt in zowel twee als drie dimensies en creëert vaak werken direct op de oppervlakken van muren of kartonnen constructies. In de afgelopen jaren heeft hij een reeks meeslepende, site-specifieke omgevingen gemaakt die bekend staan als ' ruimte schilderingen ' die de grenzen van zijn gekozen medium verleggen. Het verenigen van dit gevarieerde maar samenhangende oeuvre zijn de blijvende Thema's van geheugen en emotie, die de kunstenaar regelmatig verkent met betrekking tot zijn ervaring met opgroeien in het landelijke China en de huidige realiteit van zijn leven in Shanghai.


Enli Zhang, A Literary Enthusiast , 2019
oil on canvas - 250 x 200 cm
Courtesy: the Arist and Xavier Hufkens

 

De tentoonstelling opent in de eerste galerij met een grote muurschildering. Deze oefening typeert Zhang enli's intuïtieve en ruimtelijke benadering, maar fungeert ook als een inleiding tot zijn kenmerkende schilderkunstige stijl. De kunstenaar staat bekend om zijn beheersing van dun aangebrachte pigmenten, die hij manipuleert met behulp van snelle en vloeiende penseelstreken. Verplaatsen van sectie naar sectie, voegt hij semi-transparante lagen aan de muur, maar laat nooit textuur te accumuleren: het eindresultaat wordt weergegeven als een ondeelbaar deel van het architecturale oppervlak met behoud van de overblijfselen van de fysieke gebaren achter de schepping.

In de aangrenzende kamers presenteert Zhang Enli een reeks olieverfschilderijen die een dynamisch contrast vormen met de muurschildering. Zoals veel van het abstracte werk van de kunstenaar, vloeien de doeken voort uit zijn interesse in menselijke perceptie en het onderbewustzijn. Ze zijn direct gerelateerd aan het geheugen en de steeds fluctuerende relatie tussen verleden en heden. Meer in het bijzonder onderzoekt de kunstenaar de vluchtige momenten waarin sporen van vervlogen gebeurtenissen, plaatsen en indrukken zich voelen in hedendaags dagelijks leven. Hoewel onzichtbaar en ongrijpbaar, zijn deze sensaties intens voelbaar en vormen de springplank voor zijn verkenningen van kleur en compositie. Net zoals zijn leven twee diametraal tegengestelde werelden heeft omarmd – de landelijke/traditionele en de stedelijke/hypermoderne – zo ook is zijn techniek te danken aan zowel de westerse en oosterse artistieke conventies. De gebaren penseel en dun toegepaste verf, die beide suggestief zijn voor klassieke Chinese schilderkunst, voelen werelden los van de hard-scherpe stedenbouw van de eenentwintigste eeuw Shanghai. Dit geldt ook voor het kleurenpalet, dat een grotere affiniteit lijkt te hebben met het vroeg-twintigste-eeuwse modernisme dan de luide kleuren die men vandaag kan associëren met de bruisende metropool. Deze delicate kwaliteiten verdrijven de olieverfschilderijen met een lucht van anderwereldse, alsof ze uit een meer verre tijd en plaats voortkomen.


Enli Zhang, A Young Painter , 2018
oil on canvas - 170 x 150 cm
Courtesy: the Arist and Xavier Hufkens

 

De tweede ruimte wordt gedomineerd door een monumentale site-specifieke installatie gemaakt met geschilderde kartonnen dozen. Deze objecten zijn al lang te zien in Zhang Enli's praktijk, hetzij als onderwerpen van schilderijen of als onderdeel van de werkelijke fysieke structuren. Voor de kunstenaar zijn kartonnen dozen nederig, vriendelijk en vaak over het hoofd gezien. Hij maakt gebruik van ze hier om een sculpturale vorm te creëren, waardoor schilderen te ontsnappen aan de grenzen van een tweedimensionaal doek. Dit zelfgeassembleerde ' driedimensionaal schilderij ' is net zo pretentieus als ingenieus, en een Tour de Force in termen van schaal en uitvoering, echo van de verticaliteit en architectonische parameters van de galerijruimte.


Enli Zhang, Hair , 2019
oil on canvas - 170 x 150 cm
Courtesy: the Arist and Xavier Hufkens

 

De nabijgelegen ' appartement ' serie schilderijen zijn gebaseerd op indrukken van Spartaanse kamers bezet door de kunstenaar in verschillende hoeken van Shanghai en in verschillende stadia van zijn leven. Ze raken op het idee van transitie en evolutie, zowel op persoonlijk niveau als in termen van de eigen snelle ontwikkeling van de stad. Terwijl het ' oude ' Shanghai, dat de artiest voor het eerst in de jaren negentig tegenkwam, onder het gewicht van een futuristische Megalopolis is verdwenen, verwijst Zhang Enli opnieuw naar de meshing en samenvoeging van verleden en heden. In die zin correleert de appartementen reeks sociaal-economische vooruitgang met verschillende soorten accommodatie, en een strijd om te overleven die vaak in de stad speelt. Vanuit de chaos van de stedelijke wildgroei, gedomineerd door enkele van de hoogste gebouwen ter wereld, distilleert hij een serene leegte, verstoken van alle details en gebrek aan menselijke aanwezigheid.

Zhang Enli (1965, provincie Jilin in China) woont en werkt in Shanghai. Hij studeerde af aan de arts & Design Institute of Wuxi Technical University, China in 1989. Enkele solotentoonstellingen zijn Zhang Enli, K11 Foundation, Shanghai, China (2019), Bird Cage: een tijdelijke schuilplaats, Galleria Borghese en de Uccelliera, Rome, Italië (2019), gebaar en vorm, firstsite , Colchester, Engeland (2017); Zhang enli, MOCA, Taipei, Taiwan (2015);Landschap, Museo d'Arte Contemporanea di Villa Croce, Genua, Italië (2013); enRuimte schilderen, ICA, Londen, Engeland (2013).


Enli Zhang, A Photographer , 2019
oil on canvas - 150 x 150 cm
Courtesy: the Arist and Xavier Hufkens

Xavier Hufkens Gallery
6 & 107 rue St-Georges - St-Jorisstraat, 1050 Brussels, Belgium
www.xavierhufkens.com

LINK NAAR GALERIE PAGINA VAN XAVIER HUFKENS GALLERY OP KUNSTMAGAZINE‚Äč

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws

PETER VAN HEIRSELE

UIT MIJN ARCHIEF - JANUARI - FEBRUARI 2005

TINE EMBRECHTS

UIT MIJN ARCHIEF - JANUARI - FEBRUARI 2005

MAARTEN VAN SEVEREN

UIT MIJN ARCHIEF - NOVEMBER - DECEMBER 2004

HUGO DUCHATEAU

UIT MIJN ARCHIEF - NOVEMBER - DECEMBER 2004

Facebook