LUC TUYMANS - Gaat 2019 een recordjaar worden?

🕔22 Aug 2019 18:11

Luc Tuymans geniet deze zomer van heel veel aandacht met een grootse tentoonstelling in François Pinault’s Venetian Palace.  Zijn marktwaarde heeft hierop al gereageerd en brengt hem in de top 100 van meest succesvolle kunstenaars op de wereldwijde secundaire markt.

In de eerste zes maanden van 2019 genereerde de werken van Luc Tuymans een omzet van meer dan $ 2.800.000 op veilingen. Als het tempo van de transacties in de tweede helft aanhoudt, zal 2019 een recordjaar zijn voor de kunstenaar.

De meer dan honderd werken die werden geselecteerd voor zijn tentoonstelling in het Palazzo Grassi van François Pinault (tot 6 januari 2020) richten zich vooral op het thema “oorlog”, met inbegrip van de onbeschrijflijke verschrikkingen van het nazisme, de chaotische dekolonisatie van Belgisch Congo, de oorlogen in Irak, enz. De schilderijen volgen allemaal een soortgelijk genesis, gebaseerd op foto's van echte gebeurtenissen en mensen. Zoals de kunstenaar het uitdrukt: "om het begrip geheugen te verkennen en ook het in vraag stellen van macht”.

Veel van de werken die te zien zijn in het Palazzo Grassi behoren tot de privécollectie van François Pinault. De kunstenaar en Pinault kennen elkaar al meer dan 25 jaar. Maar het werk van Issei Sagawa werd geleend van het Tate, een van ’s werelds meest prestigieuze culturele instellingen. Een groot aantal van de grote musea hebben sinds de jaren negentig werk van Tuymans in hun permanente collectie opgenomen. Onder hen: Chicago's Art Institute, New-York's Museum voor moderne kunst,  het Guggenheim, München Pinacothek en het Centre Georges Pompidou in Parijs. Dit geeft de kunstenaar een sterke aanwezigheid in de belangrijkste Europese en Amerikaanse collecties. Zijn CV illustreert ook een vlekkeloze carrière sinds zijn eerste deelname aan de Kassel documenta in 1992. Een aantal opmerkelijke tentoonstellingen consolideerde zijn reputatie, waaronder in het Tate Modern in 2004 en een Amerikaanse retrospectieve die van 2009 en 2011 reisde van Ohio, San Francisco, Dallas, Chicago en eindigde in het Palais des Beaux-Arts in Brussel.

Op de veilingmarkt van New York en Londen worden zijn meest iconische werken verkocht. Vooral deze die in staat zijn om 7-cijferige biedingen aan te trekken. De helft van zijn veiling omzet wordt gegenereerd in de Verenigde Staten, tegenover 36% in het VK (sinds 2000). Het veiling record van Tuymans dateert van bij Christie’s in Mei 2013. Het werk 'The Rumour' is een groot portret van een duivenliefhebber en haalde toen $ 2.700.000. Een niveau dat de kunstenaar sindsdien niet meer heeft herhaald, ondanks enkele andere miljoen-plus resultaten. Tuymans heeft ook Limited Editions van dit werk geproduceerd, waaronder 15 zeefdrukken die 15 jaar geleden minder dan $1.500 kosten. Hoewel de prijzen van zijn prenten relatief stabiel zijn gebleven, worden voor zijn schilderijen steeds grotere sommen opgehaald, omdat zijn markt wordt gedreven door rijke Amerikaanse en Belgische verzamelaars.

Tuymans wordt ondersteund door een van de meest invloedrijke en machtigste galerijen van hedendaagse kunst, David Zwirner, die bij hem opviel in de Kassel documenta van 1992 en die hem in 1994 onder zijn vleugels nam. Sindsdien organiseerde de Duitse galerij eigenaar een dozijn solotentoonstellingen. Gevestigd in New York (waar hij drie ruimtes heeft), Londen en Hong Kong, heeft Zwirner 10.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte en heeft hij het respect van de meeste verzamelaars weten te verdienen door zijn blijvende toewijding aan de kunstenaars waarmee hij werkt, waarvan de 25-jarige samenwerking met Luc Tuymans een perfect voorbeeld is.

(bron ArtMarket Insight)"The Book"
2007
oil on canvas
360,0 x 212,0 cm
foto Elisabeth Broekaert voor ISEL magazine 18 - 2007

Nieuwsbrief

Laatste Nieuws

KRIS MARTIN
EXIT

Van 19/05/2020 tot 03/01/2021 S.M.A.K. - GENT

TIM VOLCKAERT
any solution is good for an answer

Van 04/06/2020 tot 16/08/2020 DE GARAGE - CC MECHELEN

HANS DEFER, MATTHIEU LOBELLE
& HANNE LAMON - What we do is secret

GALERIE S&H DE BUCK - GENT

AGNES GUILLAUME - Grounding Dreams
& MICHEL BUYLEN - The right Confusion

Van 14/05/2020 tot 28/06/2020 GALERIE DE ZWARTE PANTER - ANTWERPEN

Facebook