Xavier Hufkens Gallery
1050 Brussel

Xavier Hufkens is een van Europa's belangrijkste galerijen voor hedendaagse kunst. De galerij, gelegen in Brussel, brent een divers programma met solotentoonstellingen van meerdere generaties toonaangevende kunstenaars. De galerij behandelt een kenmerkende combinatie van schilderkunst, tekening, beeldhouwkunst, fotografie en installatie-based werk.

De oorsprong van de galerij dateert uit 1987, toen Xavier Hufkens een galerijruimte opende in een niet-gereviseerd magazijn in de buurt van het Zuid station (Midi) in Brussel. In de begin jaren lag de focus van de galerij op mid-career en opkomende kunstenaars en de galerij staat erom bekend enkele van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars in Brussel te hebben geïntroduceerd op een moment dat ze nog relatief onbekend waren. De Britse beeldhouwer Antony Gormley, die nog steeds verbonden is met de galerij, Felix Gonzalez-Torres en Rose Marie Trockel, exposeerden voor het eerst in België met Xavier Hufkens (Gormley in 1987; Gonzalez-Torres in 1991 en Trockel in 1993).

In 1992 verhuisde de galerij naar een 19e-eeuws herenhuis aan de Rue Saint-Georges 6, dicht bij de Louizalaan. Volledig gerenoveerd door de Belgische architecten Paul Robbrecht, Hilde Daem en Marie-José van Hee, verwierf het huis al snel een reputatie omdat het niet alleen een van de mooiste hedendaagse kunstruimtes in de Belgische hoofdstad was, maar ook een van de meest interessante. Het uitgebreide tentoonstellingsprogramma viel samen met de aanvullende vertegenwoordiging van een aantal gevestigde kunstenaars uit België en het buitenland, waaronder Richard Artschwager, Thierry De Cordier en Jan Vercruysse. In 1997 breidde Hufkens de galerij verder uit door het aangrenzende gebouw te annexatie en een aantal nieuwe kunstenaars sloot zich aan bij de galerij, waaronder Louise Bourgeois, Roni Horn en Thomas houseago.

Een tweede ruimte in dezelfde straat, op 107 Rue Saint-Georges, geopend in het voorjaar 2013. Gelegen in de galerie Rivoli, een gemengde commerciële ontwikkeling uit de jaren zeventig, werd de nieuwe galerijruimte ontworpen door de Zwitserse architect Harry Gugger, die eerder in samenwerking was met Herzog en de Meuron. Slegten & Toegemann, Brussel, beheerde het project.

Een eclectische maar zeer duidelijke visie onderbouwt alle activiteiten van de galerij: "de definitie van de galerij werd vanaf het begin vastgelegd. De rode draad, kwaliteit boven alles, wat ik een meer intellectuele dan een geforceerde definitie vind. Vanaf het begin heb ik gevestigde kunstenaars zoals Michelangelo, Pistoletto afwisselend gebracht met iemand als Felix Gonzalez-Torres, toen hij nog totaal onbekend was. Vandaag meng ik mijn werk nog steeds: Ik heb geen probleem om Malcolm Morley te laten zien ... Naast Robert Ryman, of Willem de Kooning. " [Xavier Hufkens in The Art Newspaper, uitgave 220, 2011 januari, online gepubliceerd: 20 januari 2011]

Xavier Hufkens vertegenwoordigt zo'n 40 kunstenaars van verschillende generaties. Hij maakte zeven jaar deel uit van het zesdelige selectiecomité voor Art Basel en participeert jaarlijks aan een aantal internationale kunstbeurzen.

 

Locatie

St-Jorisstraat 6
1050 Elsene, Brussel

Website

Open Tue-Sat 11am-6pm