Sam Dendooven

Geboortedatum: Knokke-Heist - 1976
Geboortestad: Aspelare
Website: www.samdendooven.be

Over de kunstenaar


Archetype I from the series ‘Architecture for the Soul’ - 34x23x14 cm, Zellaan & hout, 2021
 

Hij is een Belgische autodidact, een kunstenaar en ontwerper. Hij studeerde industrieel ingenieur bouwkunde en hij voelt zich een echte wetenschapper.

Zo gaat hij ook tewerk. Met een door hem ontwikkelde vrije manier van de wetenschappelijke methode.

Hierbij is er een constante wisselwerking tussen empirie en theorievorming.

 

Zijn kunstwerken kan je zien als een uitdrukking van die zich steeds vernieuwende empirie.

Als kind ging hij in de Zwingeul klei delven om zijn eerste sculpturen vorm mee te geven. Enkele jaren later maakte hij zijn eigen raku oven om zijn klei sculpturen te bakken.

 

Nu drukt hij zich uit in verschillende technieken: sculpturaal werk, keramiek, schilderkunst, fotografie, videokunst, … Hij werkt ook steeds met nieuwe technieken en combineert deze met oude technieken om zijn ideeën vorm te geven.

Hierbij beperkt hij zich niet tot een bepaald materiaal, maar exploreert de eigenschappen van elk van hun: klei, hars, hout, metaal, gips, epoxy, textiel, rubber, …

 

Het startpunt van die empirie is voor hem vaak verbazing.

De verbazing over de natuur en natuurlijke processen, concepten, eenvoudige dingen van het leven die ons omringen, …

Bij het experimenteren heeft hij een voorkeur voor duurzame materialen en oude technieken. Hij werkt bijvoorbeeld met zelfgemaakte gesso en tempera, test met  oude glazuurrecepten, …

Maar hij werkt ook vanuit de theorievorming. Die theorieën worden op verschillende manieren gevoed: door waarnemingen en door de eindeloze gedachtestroom die aan zijn associatieve brein ontspruit.

Een belangrijke manier om de wereld te verstaan, is voor Sam immers om waarnemingen te doen die deze innerlijke theorie steeds verder gaan ontwikkelen.

Die waarnemingen analyseert, structureert en ordent hij totdat er grotere patronen komen bovendrijven.

En die grote patronen vormen dan de basis voor zijn innerlijk consistente theorie.

De wisselwerking tussen die empirie en theorievorming is een iteratief proces dat steeds dieper en dieper gaat en uitmondt in een nieuw begin.

Op dit moment is hij bezig met het werken aan een serie ‘Architecture for the Soul’. Het is een synthese van alle waarnemingen, experimenten en theorievorming die hij tot nu toe deed. Dit experiment balanceert op het raakvlak tussen architectuur en sculptuur en kreeg zijn vertaling op een minimalistische manier.