Onno Dröge

Geboortedatum: Roermond - 1961
Geboortestad: Roermond-Herten / Nederland
Website: www.artonno.nl

Over de kunstenaar


Lying in a Sofa - Wooden sculpture on oilpainting panel,  103x160cm,  m.i. 2018
 

Inspiratie:   Ik hou van zachte, ronde, vloeiende en dynamische vormen. In mijn objecten verwijs ik graag naar de geestenwereld en de hemelse atmosfeer, weergegeven door  de aanwezigheid van schaduw en  kleuren.

 

Interview april 2021 vragen april 2021

Mijn eerste gedachte om kunstenaar te worden werd bepaald door mijn gevoelens. Ik hield tenslotte van mooie dingen. Van kinds af aan speelde ik al graag met allerhande materialen waarmee je wat kon maken.

2. Van oorsprong ben ik plastisch/keramisch vormgever. Ik hou van de natuur en de natuurlijke materialen, ik hou van rondingen, van vloeiende lijnen,  van het vleselijke,  van contrasten ruw - glad, rond - recht, kleur in combinatie met natuurlijke materialen, de oneindigheid van de horizon als je de zee bereikt, van rotsen in combinatie met water, leven en spiritualiteit.

De aardse materialen hout, klei, glas, water betekenen voor mij contact met de aarde. Kleuren en schaduwen geven me een bovennatuurlijk gevoel.  Verlangen naar liefde en melancholie van mooie momenten in mijn leven spelen zeker ook een rol.

2014-2020: Na de zoveelste vervanging als docent in het onderwijs was ik weer werkeloos.  Er hing een matteklopper in mijn atellier waarvan ik de lussen wel mooi vond. Dit inspireerde mij om uit eikenhout sculpturen te gaan maken die bestonden uit lusvormen. Ik plaatste de platte sulpturen via verbindingsstukjes tegen  geschilderde houten triplex panelen. Door de belichting van de sculptuur & het paneel ontstond een schaduwwerking. Deze spontane schaduwwerking noem ik de aanwezigheid van de geest.

 

2019 -2021:  Door fysieke klachten ben ik gaan schilderen op kleine hardboard planken/planken.

Hierin speelt de houte ondergrond voor mij nog steeds de rol van het contact met de aarde. Ook bij het puur schilderen word ik gedreven door ronde vormen, kleuren en emaille wit.  Dit emaille wit dat voor mij een associatie heeft met de plastic en polyester vormen die ontstonden in de jaren ‘60 en ‘70. (plastic fantastic)

 

Interview 2020 :

Ik ben het 3e  kind uit een familie van vijf kinderen. Mijn ouders zijn emotioneel wel door mij uitgedaagd   Bij mijn geboorte had ik een  ernstig zuurstofgebrek en heb op 9-jarige leeftijd raakte ik 3 weken in coma door een zwaar auto ongeluk. Ik heb veel opnieuw moeten leren in een ander tempo.

 

 Als kind was ik al dol op het bouwen van sculpturen met zand, blokken, meccano, LEGO en klei. Mijn persoonlijke interesse in kunst kwam tot bloei tijdens de vele vakanties die ik met mijn gezin doorbracht op prachtige plekken in Zuid-mediterrane landen als Frankrijk, Italië, Marokko en Jordanië. Ik werd, en word nog steeds, aangetrokken door de blauwheid van de zee en de lucht in combinatie met het ruige, steenachtige en zanderige landschap. Je kunt je voorstellen dat ik in dit perspectief enorm onder de indruk ben geraakt van de stad Petra.  De prachtige overloop van kleuren en vormen van de uitgehouden tempelsculpturen in de ruige rotsen was een waar genot om te zien.

 

Als jong volwassene werkte ik bij een bank waar het moeilijk was om aan de verwachtingen te voldoen.  Toen mijn moeder de ziekte MS kreeg, realiseerde ik me dat het leven kort kan zijn. Ik wilde net als mijn broers en zussen studeren en meer uit mijn leven  halen. Door het besef dat ik altijd al creatief was besloot ik me in te schrijven voor avondstudie Keramische vormgeving aan de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Tijdens deze studie en na mijn studie in 1992 waren er enkele levensveranderende momenten: ik ontmoette mijn partner, werd ontslagen bij de bank en kreeg in 1996 de kans om aan het Centrum voor de kunsten in Roermond een cursus te verzorgen voordat ik in 1999 mijn eigen kleine kunstacademie voor kinderen en volwassenen begon, had mijn eerste tentoonstellingen met kleiobjecten, werd vader van twee kinderen en behaalde twee diploma’s in kunstonderwijs (een voor de kreative vakken van het  basis onderwijs en een voor het voortgezet beeldend onderwijs). Laten we zeggen dat het een proces was naar mijn hart en naar mijn vaardigheden.

 

Natuurlijk wil ik als kunstenaar mij graag blijven ontwikkelen. Wil ik het publiek amuseren met mijn werk. Ik wens de kijker veel genot.  Hartelijke groet Onno Dröge

 

Exhibitions

OPLEIDING

Stadsacademie voor Beeldende kunsten/Hogeschool
Maastricht 1986-
HKU Utrecht Art & Education ,  2002-2005