Kathy De Bock

Geboortedatum: Gent 1957
Geboortestad: Aartrijke
Website: www.art.katydebock.com

Over de kunstenaar


Detail van “Abstract landschap” - Shibori / zijde - 150x50 cm, 2021

Wij gebruiken wellicht wat al te gemakkelijk de term uniek wanneer wij het over een kunstenaar hebben die op een persoonlijke wijze een bepaalde discipline hanteert of interpreteert. Die term zouden wij eigenlijk moeten voorbehouden aan mensen zoals Katy De Bock die niet alleen verrast omwille van de manier waarop zij werkt maar ook omwille van de intensiteit waarmee zij ondermeer de begrippen collage en tapijtweven vertolkt en ze een ander gelaat geeft , een andere dimensie.

De manier waarop zij haar werken presenteert, haar geweven sieraden ondermeer- ik vind de term tapijt niet suggestief genoeg voor dit geschitter- getuigt ook al van haar zin voor orde en klasse, voor iets puurs dat tevens eenvoudig is en functioneel.
Het is u daarnaast allen duidelijk dat de kunstenares de simpele dingen die haar vergezellen vertelt en wat sublimeert zoals zon en bloemen , licht en landschap, een wereld van sereniteit, zee en luchten, , een stilleven, een tafel die symbool is van gezelligheid, een interieur, kleuren die je gelukkig maken...Dat verwezenlijkt zij met honderd draden van kleur, maar ook op papier en met vlokken van tengere materie.

Hugo Brutin

Als tapijtweefster bekleedt ze een unieke plaats in het Belgische kunstwereldje .

Haar reeks - ‘Heaven and Earth’ - sisaltapijten gegroeid uit een kosmisch verlangen - gooit terecht , dertien ogen bij liefhebbers van monumentale kunst. Een romantische bezieling kenmerkt ook haar collages en aquarellen, maar vooral haar textiele werk op kleinere formaten. Steeds frapperen de vernuftige omgang met het materiaal, haar intense betrokkenheid op de natuur, de liefde voor licht en kleur.

Frans Boenders

 

Exhibitions

STUDIES

BRUGGE :TIHF Plastische Kunsten en Regentaat (1969-1975-1977)
ANTWERPEN: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten , afdeling Monumentale Kunsten,
specialisatie tapijtweefkunst. ( 1977-1980)
ANTWERPEN: Diploma ‘ Meester in de Beeldende Kunsten’ optie Vrije Kunsten, Vrije Monumentale ( 25 juni 1998)

Tal van Internationale Workshops Tilburg Nederland.