Mies Cosemans

Geboortedatum: Hasselt - 1983
Geboortestad: Hasselt
Website: https://miescosemans.com/

Over de kunstenaar


'In Between' - geprint op dibond 3 mm - 50x75 cm - 2020


Mies Cosemans (°1983) is een freelance fotograaf en copywriter uit Hasselt. Ze studeerde politieke wetenschappen, heeft een verleden in media en communicatie en schoolde zich om tot fotograaf. In haar beelden combineert ze eenvoud met licht. Altijd schemert haar engagement en interesse in de mens door.

Zo zette ze op fragiele en authentieke wijze mensen centraal in haar beeld- en podcastreeks Gezichten. Samen met VRT-radiomaker Mathijs Bijnens ging ze, tijdens het fotograferen, in gesprek met tien mensen over een grote verandering in hun leven. Met de steun van Atelierwerking Vonk kon ze in een van de Begijnhofhuizen in Hasselt haar fotoatelier opstellen. 
De resultaten van deze reeks kan je bekijken en beluisteren op podcastplatformen als Spotify, iTunes, Google Podcasts … of op haar website www.miescosemans.com. 

In de reeks We zullen doorgaan richtte ze, tijdens de strenge coronalockdown, haar lens op haar twee dochters van zes en negen jaar. Dat leverde een reeks vertederende huistaferelen op, herkenbaar voor veel mensen. De beelden tonen hoe veerkrachtig kinderen zijn, hoe ze blijven doorgaan, ook wanneer ze geconfronteerd worden met een van de grootste crises ooit. 

Naast deze persoonlijke projecten, doet Mies ook fotografieopdrachten voor magazines en kranten. 

OVER HET WERK

Dit zelfportret komt uit de reeks In Between. Noch dit noch dat. Onder zachte dwang van corona keerde ik me met deze reeks in mezelf. Noodgedwongen spendeerde ik het voorbije jaar veel tijd tussen de vier muren van ons huis. Overgeleverd aan de stilte, maar ook aan mijn eigen gedachten, angsten, zorgen. Door een gebrek aan menselijk contact en warmte zag ik mezelf stilaan vervagen. Fotografie bracht me rust en een veilig gevoel. Licht, kleur en compositie, het enige dat ik zelf kon controleren in deze verwarrende periode.