Ado Hamelryck

Geboortedatum: Halle - 1941
Geboortestad: Genk

Over de kunstenaarADO HAMELRYCK - Voegpasta, bordverf, grafietstift op doek, 120x80 cm, 1992

 

 

 

Ado Hamelryck werd geboren in 1941 te Halle. Hij woont en werkt in Genk. Ado genoot een kunstopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel alsook aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Sedert 1967 thuis in Genk, waar Ado jarenlang les gaf, is hij vandaag ere-docent aan de LUCA School of Arts. Ado Hamelryck was ook lid van de Limburgse School (1973) en is nog steeds actief als kunstenaar.

Ado Hamelryck was born in Halle in 1941. He lives and works in Genk. Ado was educated in art at the Academy of Fine Arts in Brussels as well as at the Higher Institute of Fine Arts in Antwerp. Since 1967, at his home in Genk, where Ado taught for many years, he is today an honorary teacher at the LUCA School of Arts. Ado Hamelryck was also a member of the Limburg School (1973) and is still active as an artist.

Ado Hamelryck est né à Halle en 1941. Il vit et travaille à Genk. Ado a fait ses études d'art à l'Académie des Beaux-Arts de Bruxelles ainsi qu'à l'Institut Supérieur des Beaux-Arts d'Anvers. Depuis 1967, chez lui à Genk, où Ado a enseigné pendant de nombreuses années, il est aujourd'hui professeur honoraire à la LUCA School of Arts. Ado Hamelryck a également été membre de l'école de Limbourg (1973) et est toujours actif en tant qu'artiste.

EVOLUTIE

Het werk van Ado Hamelryck kent een opmerkelijke evolutie. Na een periode van relativerend realisme en kleur, evolueert Ado Hamelryck naar een bezinnende fase die een terugkeer naar de essentie van het kunstenaar-zijn inhoudt. Vorm – uitsluitend zwart als kleur – en handeling vergroeien tot een eenheid in ‘zwarte monotonie’. De keuze voor het louter gebruik van de kleur zwart in zijn werken is essentieel geworden voor zijn streven naar zuivere beelden en purificatie.

VELE TINTEN ZWART

Het gebruik van ‘vele tinten zwart’ gaat in zijn werken vaak gepaard met dat van repetitieve, ritmische, meditatieve handelingen. Letters of tekens zonder betekenis vullen het vlak. Via een haast eindeloze reeks bewegingen ontstaat zo een zuiver beeld; het kunstwerk, en krijgt het zinloze zin. Dat is de essentie van de werken van Ado Hamelryck die alles behalve staan voor het kijken naar de wereld door een zwarte bril. Meer nog, Ado ziet zichzelf eerder als ‘colorist’ waarbij zwart de sterkste kleur is die hij in eindeloze facetten vertaalt in boeiende werken, in vele maten en diverse texturen.

In zijn monografie ‘Ado Hamelryck- Niet één zwart, maar zevenentwintig zwarten verzeker ik u’, beschrijft auteur Francis Smets het als volgt: “In het werk van Ado Hamelryck ligt de nadruk op het actieve proces: de eenzame, eremitische performance. Het is een spirituele oefening, op een andere wijze beoefend dan de antieke filosoof of de boeddhist, namelijk als hedendaagse kunstenaar, maar wel als hun gelijke in het zoeken naar wijsheid.”

KUNST TE KIJK

Zijn werk is o.m. in bezit van M HKA Antwerpen, Universiteit Antwerpen, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap, Franse Gemeenschap, CIAP Hasselt, Nationale Bank Brussel, Vlaams Parlement Brussel, KBC, MuZee Oostende, Atelier 340 Brussel en het Provinciehuis van Hasselt (geïntegreerde dubbele muurinstallatie) alsook van menig privé-verzamelaar en de Pasfoundation-collectie omvat meerdere werken, die samen een sterk beeld neerzetten van een boeiend hedendaags kunstenaar, die zwart op eigenzinnige en haast spirituele wijze tot leven weet te wekken.

 

 

Meer werken van deze kunstenaar

Ado Hamelryck 03

prijs op aanvraag - info@kunstmagazine.net

Kunstwerken te koop

Ado Hamelryck 01

prijs op aanvraag - info@kunstmagazine.net

Ado Hamelryck 02

prijs op aanvraag - info@kunstmagazine.net

Exhibitions

WERKEN IN COLLECTIE

Zijn werk is o.m. in bezit van M HKA Antwerpen, 
Universiteit Antwerpen, Provincie Limburg, Vlaamse Gemeenschap, Franse Gemeenschap, CIAP Hasselt, Nationale Bank Brussel, Vlaams Parlement Brussel, KBC, MuZee Oostende, Atelier 340 Brussel en het Provinciehuis van Hasselt (geïntegreerde dubbele muurinstallatie) alsook van menig privé-verzamelaar en de Pasfoundation-collectie omvat meerdere werken, die samen een sterk beeld neerzetten van een boeiend hedendaags kunstenaar, die zwart op eigenzinnige en haast spirituele wijze tot leven weet te wekken.