Etienne Desmet

Geboortedatum: 21-09-1943
Geboortestad: Gent
Website: www.etiennedesmet.be

Over de kunstenaarOpression. - Materiaal: Brons met sokkel in Cortenstaal, Afmetingen: Beeld in brons = 85 x 50 x50 cm, Totale hoogte met sokkel = 185 cm, Jaar van Creatie 2009 - Jaar van uitvoering 2021

De start van het oeuvre van Etienne Desmet (°1943) situeert zich in de ‘woelige’ jaren zestig. Hij studeerde aan de Gentse Academie bij Bert Coolens (1958-1966) en aan het NHISK.

Etienne Desmet heeft ‘verstand’ van beeldhouwen. Hij behoort niet tot de kunstenaars die naar de marmergroeven van Carrara reizen met maquettes in karton om ze te laten uitvoeren door Italiaanse ambachtslui. Etienne kapt zelf. In 1967 verbleef hij er drie maanden als leerschool. Sindsdien had hij er tot voor kort een verblijf waar hij prachtige marmers realiseerde. Hij werkt ook in hout, roestvrij staal en laat in brons gieten.

Zijn beeldhouwersliefde voor het glooiende bolle vinden we weerspiegeld in de peervorm. Het contrast tussen de strenge kubus en het verleidelijke krinkelende winkelende glooien, vinden we in werken die de man-vrouw attractie symboliseren. ‘Synergie’ is een woord dat het motief van Etienne Desmet synthetiseert. Maar niet altijd tiert de sensuele vorm welig. Grillig gevonden steenvormen worden scheef-haaks

samen gebracht en van striemen groeven voorzien. Het is de overgang naar een nieuwe vormgeving waarin hoekigheid overheerst. Zijn ‘Energy’–werken doen denken aan bliksemschichten. Doorheen gans zijn oeuvre is ook de hand een terugkerend thema. Zijn vuist, ‘Power’, houdt sinds kort de wacht aan de ingang van de VUB campus.

Paradoxaal wil Etienne Desmet de authentieke koelheid van zijn materialen omzetten in  sensuele  vormen of de bedreigingen ervan. Betrachting is wel de zoektocht naar een uitgepuurde vorm die de essentie zou kunnen zijn. Desmet zoekt in nagenoeg al zijn werken naar het wezen van de erotiek, zeg maar de metafysica ervan. Soms via objecten als metaforen voor de lichamelijkheid. Hij  heeft dit thema, telkens met een naar de kern zoekende abstrahering, in verschillende gedaanten uitgewerkt.

 Desmet doet dit allemaal in een verfijnde soberheid en een niet-decoratieve elegantie.

 

Willem Eliasmeer info of prijs voor het werk gepresenteerd tijdens Salon des Artistes contact etienne.desmet1@telenet.be


‘Cypressen’ 


'Man’s dream’


‘Energy’


‘Begeerte’

De essentie van het werk van Etienne Desmet is de innerlijke coherentie tussen ‘energie’ en ‘gratie’. De vormelijke en inhoudelijke samenhang tovert ‘beelden’ die verhalen vertellen over verlangen en lust , vertedering en schroom. Ze stralen een energieke dynamiek uit van gesuggereerde beweging en tegelijkertijd betovert ze met een gratieuze kracht van introspectieve stilte. De beelden van Etienne Desmet gaan ook over het schizoïde in mensen en dingen, maar ook over eenheid , over aangetrokken en afgestoten worden, over omhelzing en afstandelijkheid, over fusie van gevoelens en

mentale kracht, maar ook over de onmogelijkheid tot communicatie.
Vanuit deze impulsen creëert Etienne Desmet beelden die poëtische signalen geven om ons blijvend te verzetten tegen de hysterische verslonzing van onze levensbiotoop. In die zin blameren ze de domheid en de lelijkheid. Scherp , zuiver en tijdloos is de ‘beeltenis‘ van zijn sculpturen met hun magische kracht. Het zijn tekens van de ultieme pracht van de nutteloosheid! 

Walter Ertvelt

 

Exhibitions

OPLEIDING EN STUDIES

1958-1966: Studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (KASK) onder leiding van A. Servaes, R. Heylebroeck en Berten Coolens. Hij werkt in het schildersatelier van W.Seybrands en Jan Burssens en in het grafiekatelier van P. Vlerick.

1968-1973: Studies aan het Nationaal Hoger Instituut in
Antwerpen (NHISK) onder leiding van M Macken.

Sinds 1967 werkt hij jaarlijks een aantal maanden in de marmer- ateliers van Carrara, Italië

 

Ontwerpen

1987: Frans Wildiers Award ( Flanders Technologie )

1988: Open Mind Award (Janssen Pharmaceutica)

1988: Décor en kostuums voor toneelstuk “ Gilles “ van Hugo Claus,  gespeeld door Jan Decleir

1991: Open Mind Award (Janssen Pharmaceutica)

 

Werken in openbaar bezit

Belgische staat

Provincie Oost-Vlaanderen

Museum van Deinze (MUDEL)

Voormalig Gemeentekrediet

Nationale Bank

Gemeente Helmond, Nederland

Middelheim Park, Antwerpen

Provinciaal Domein Puyenbroeck, Wachtebeke

OCMW Antwerpen

Deinze – rotonde te Bachte-Maria-Leerne

Boortmeerbeek, Monument voor het XXste konvooi gedeporteerden naar Auschwitz

UFSA, Universiteit Antwerpen

Saoedi-Arabië, Jeddah

KMSKA, Antwerpen

Gemeente Zwijndrecht

Gemeente Nazareth

VUB, Brussel

 

Grafmonumenten

A.De Pesseroey, Deurle

Jan Cox , Schoonselhof Antwerpen

Claire Gillis, Campo Santo , Sint-Amandsberg , Gent

Pierre Vlerick , Afsnee

Mvr. Boels-Vermeulen, Wielsbeke

 

Prijzen

1964 Ricard, Frankrijk

1965 Delleu voor beeldhouwkunst, Gent

1965 Vrienden van KASK, Gent

1968 Paul Doyen, Brussel

1969 Hendricks, Antwerpen

1969 Provincie Oost-Vlaanderen

1970 Rembrandt Bugatti met ‘Genesis’: een marmeren vogelembryo dat zich bevrijdt uit een bronzen eierschaal

1971 Bell Telefoon, Antwerpen

1972 Leaureaat van de NHISK, Antwerpen