Arnold Verhé

Geboortedatum: Eeklo - 1948
Geboortestad: Melle
Website: https://www.arnoldverhe.be/

Over de kunstenaar


'Bloempotten breken ook' - olie op doek - 100x120 cm - 2021

Het creatieve leven van Arnold Verhé toont zich als een onrustige en voortdurende zoektocht.

Hij speelt niet in op tendensen; de verandering komt van de materie zelf.

Jacques Collard schreef ooit: ‘J’ai rarement rencontré une peinture ou l’impression SUIVANTE annule la précédente, ou la surprise est perpétuelle comme le mouvement du même nom. Une peinture dont on sort difficilement une fois entré dedans.’

Na enkele jaren schilderkunst aan de Academie te Eeklo gaat Arnold studeren aan het Hoger Sint Lucas instituut te Gent.

1967-1968 waren woelige jaren. Gent is een stad met veel historiek, broeinest van veel dingen.

Hij woont tussen 68 en 71 in het Carmensklooster, het middeleeuwse ogende pand, in de schaduw van het Gravenkasteel. Hij verblijft er in 2 kleine kloostercellen zonder enig comfort. Leeft onstuimig en maakt er vrienden voor het leven.

De sfeer van dit vervallen klooster bevalt hem uitstekend. Fantasieën en harde realiteit ontmoeten hier elkaar en zijn een voedingsbodem voor zijn werk.

Het patershol met zijn nauwe steegjes was in die tijd een vervallen buurt en werd bewoond door mensen van allerlei slag. Café ‘De Hel’ was de ontmoetingsplaats bij uitstek van de artiesten.

Dit was precies wat hij nodig had en hier werd de kiem gelegd voor zijn sociale bewogenheid.

Dit zal zich in 1982  manifesteren in het oprichten van de VZW Vrije Academie: Gent een sociaal-culturele vereniging. Tot 2013 zal hij daar blijvend zijn stempel op drukken als medewerker, voorzitter en lesgever.

Zijn werk wordt al vrij snel opgemerkt. Donkere fantasieën worden stilaan ingeruild voor pasteltinten; een meer kleurrijke periode breekt aan. De talrijke experimenten met water en olieverf, gemaakt in de zomer van ’69 zijn daar niet vreemd aan. Het zal hem inspireren en vormen een basis voor zijn verdere werken.

Na een reis naar Mexico trekt hij alle registers open. Geboeid door de Indiaanse culturen maakt hij frisse potloodtekeningen en schilderijen; de zon schijnt doorheen de cultuurgeschiedenis, mythologieën en de natuur. Zijn blik op de wereld is voor altijd verruimd.

Hij verhuist naar het centrum van Gent. Stillaan krijgt het straatbeeld zijn volle aandacht, het is een reservoir van zwerfvuil. Hij ruilt de kleuren in voor grauwe tonen, maakt werken met grafiet en houtskool.  Een veelheid van spullen achteloos weggegooid zoals karton, papier, blikken, textiel, etensresten, enz. vrijen elkaar op in de goot en op de weg. Wat zijn aandacht trekt neemt hij mee. Ze worden afgestoft, gedroogd, gekleurd, enz.

Deze dagelijkse afval wordt een boeiende inspiratiebron, wordt nagetekend en verwerkt tot unieke assemblages: de straatcultuur in beeld gebracht.

Verhé zelf: ‘Weer en wind hebben hun werk gedaan, auto’s en verhitte voetzolen hebben ongenadig het achtergebleven materiaal platgewalst, gedeukt, vertrapt, Hier grijpt hij in en geeft de voorwerpen een tweede leven. Op die manier herinnert hij ons aan een vorig bestaan en legt enkele belangrijke pijnpunten van onze consumptiemaatschappij bloot: wat niet meer kan dienen, moet weg!

De afvalberg is enorm. Zijn werk evolueert naar objecten en driedimensionale weergaves.

 

Verschillende tentoonstellingen volgen, de kritieken waren lovend.  Stilaan krijgen helle kleurvlakken weer hun plaats in de composities. De somberheid verdwijnt uit zijn werk.

Na een vrijwel volledige abstracte periode richt hij zich terug op zijn leefwereld; strakke vormen worden doorbroken., toeval en verrassing spelen mee in het geheel.

Hij begint achtergelaten bierviltjes te verzamelen, papiertjes met op het eerste gezicht wanordelijke lijnen, krabbels van volwassenen of kinderen, alleen van betekenis op het moment zelf. Er ontwikkelt zich een andere, meer spontane taal. De lijn zal hierbij een grote rol spelen. Kleuren schitteren en spatten van het blad. De omstandigheden laten hem niet altijd toe om te schilderen maar toch volgen een aantal grote doeken.

De laatste jaren, geplaagd door gezondheidsproblemen maakte hij vele kleine inkttekeningen en aquarellen, mixed media.

De inhoud is een ruime doorsnee van zijn leven. Ernst, humor en poëzie voeden elkaar in een onmiskenbare plastische taal. Verhe heeft een grote maturiteit, is een vakman die een techniek gebruikt wanneer hij het wenst. De vorm is figuratief of abstract of zweeft tussen beide.

Met de herdenking van de “grootte oorlog” duiken ook familiale verhalen op uit de 2°wereldoorlog. De oorlog is aan vele mensen blijven kleven, en toch werd er nog gelachen. Deze sfeer roept hij op in subtiele inkttekeningen en lavis, soms met een knipoog.

Ondertussen is hij sedert 2014 terug aan het schilderen. Hij werkt gestaag aan een aantal grote doeken. Het zijn suggestieve, intieme werken, dikwijls beklemmend, die een beroep doen en liefst ook ruimte laten voor de verbeelding van de toeschouwer. Je krijgt het niet cadeau!

Arnold Verhé, geboren te Eeklo in 1948, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten te Eeklo en het Hoger Sint Lucas Instituut te Gent. Hij volgde ook lessen etsen aan de Stedelijke Academie te Gent.

Na zijn studies, vanaf 1975, richt hij enkele kleine kunstcentra op om de jongere artiesten een forum te geven. Van 1983 tot en met 2013 is hij de drijvende kracht achter de VZW Vrije Academie Gent, waarvoor hij tentoonstellingen en grote projecten organiseert.

Hij gaf avondcursussen, schilderen, tekenen en speksteen, aan de VAG tot en met 2017.
Gedurende al die jaren bouwt hij een eigen en gevarieerd oeuvre op van tekeningen, schilderijen, aquarellen, objecten, …
Verhé is een gedreven kunstenaar met een grote technische bagage en inhoud, die wars van alle conventies en modeverschijnselen zijn eigen weg gaat.

Zijn werk balanceert voortdurend op de scheidingslijn tussen het figuratieve, het herkenbare en het abstracte en getuigt van een grote veelzijdigheid. Zijn werk wordt voornamelijk geïnspireerd door beelden, ideeën, verhalen uit zijn denkwereld, soms naar aanleiding van toevallige vondsten.
Verhé is een poëet die niet blind is voor wat er rondom hem gebeurd. Vanuit zijn sociaal engagement komen ook regelmatig maatschappelijke thema’s aanbod in zijn werk, die hij neerzet met een zeer eigen vormtaal en kleurpalet.

De laatste jaren maakt hij veel gebruik van grisailles afgewisseld met inkt en kleur.
Daarnaast werkt hij gestaag aan grotere ietwat donkere olieverfschilderijen.

Arnod Verhé, 2020

 

Exhibitions

Arnold Verhé nam sedert 1967 deel aan verschillende nationale en internatitonale tentoonstellingen.
Hij exposeerde onder anderen in Gent, Eeklo, Aalst, Brussel, Destelbergen, Knokke, Ninove,Oostende, Damme, Zottegem, Papierfabriek in Zeebrugge,Museum van Volkskunde Gent, enz., 
Hij exposeerde ook in het buitenland o.a. in Keuka Park N.Y., Newark USA, in Nederland,enz.
Hij nam verscheidene jaren deel aan Lineart. 
Daarnaast organiseerde hij zelf verschillende  tentoonstellingen in 'Het Architectenhuis', Arnolds Art Gallery, en De VAG.
In samenwerking met VAG organiseerde hij ook verschillende culturele events.