Jan Leenknegt

Geboortedatum: Oudenaarde, 1950
Geboortestad: Ronse
Website: https://janleenknegt.bigcartel.com/

Over de kunstenaar


“ Eén dag op aarde “ – glassculptuur, Ontwerp en realisatie Jan Leenknegt, H 1.40  m / Br 0.50 m

 

Jan Leenknegt is een artistieke denker met een relativerende positieve boodschap.

Je kijkt ogenschijnlijk door zijn creaties heen - hoe monumentaal of klein ze ook zijn -maar altijd met die ene gedachte: wat zich tussen waarneming en sculptuur bevindt is van een alledaagse schoonheid. Puur in zijn eenvoud, wonderbaarlijk in al zijn kleurenvariaties. Een overwinning op elke mogelijke schaduw die hij op een veilige afstand weet te houden. Licht en kleur daar draait alles bij hem om.
Een dichter in glas, zo mag hij worden genoemd. Al was het maar omdat het hem lukt de sensatie van het leven om te zetten in een eigengereide plastische taal waar geen equivalent voor is.
Het kan niet genoeg worden herhaald dat hij als kunstenaar  in een internationale taal spreekt. Hoe anders valt zijn succes in het buitenland te verklaren ?
Zijn sculpturen zijn universeel. Ze bevatten zowel een glimlach, een filosofische gedachte, een knipoog, een dosis humor en waarom ook niet een verwijzing naar de geheimen van de kosmos.
Of hij een onwereldse kunstenaar is ?Nee, helemaal niet. Wat hij beoogt is de waan van de dag een halt toeroepen. Kunst als het ultieme antwoord op alles wat ons, in deze turbulente tijden, het genieten van ongerepte schoonheid dreigt te ontnemen. Leenknegt verlangt dat we het leven omarmen en koesteren, zonder hierbij in grootspraak te vervallen.
In die zin is hij een einzelgänger, al was het maar omdat hij gekozen heeft voor een bestaan, ver verwijderd van artistieke kringen. Het maakt hem als glaskunstenaar alleen maar groter.

Carlos Alleene.

 

Glassculpturen als poëzie en muziek
Eigenlijk heb ik maar één wens: de kunstenaar blijven die ik wil zijn. Iemand die voorwerpen creëert waar de mensheid niet om vraagt, maar de wereld wel nood aan heeft. Zo tracht ik met mijn glassculpturen het ultieme punt te bereiken waarop ze zowel poëzie als muziek worden.
Met kunst ben ik vierentwintig uren per dag bezig. Zelfs in mijn slaap.
Ik droom zelfs in kleuren. En als ik wakker word houdt die droom niet op.

Nooit vraag ik me af wat ik op een dag ga tekenen of ontwerpen. Het is bijna een ritueel geworden: met papier, kleurpotloden en waterverf aan mijn tafel in ‘’t klein salonneke’ gaan zitten tot er vormen verschijnen die ik inkleur. Vormen die uiteindelijk resulteren in een tekening of een ontwerp.
Het ontwerpen gebeurt écht vanuit mijn buikgevoel. Soms ben ik ernstig, een andere keer ludiek. Lijnenspel en kleurgebruik zijn voor mij uiterst belangrijk. Mijn voorkeur gaat uit naar zachte ronde vormen. Op die manier worden mijn abstracte tekeningen figuratief en krijgt mijn figuratief werk een abstract karakter.
De realisatie van mijn glassculpturen daarentegen is louter een rationeel gebeuren.
Ik ben blij dat ik - wars van alle trends - een eigen stijl heb ontwikkeld die ook refereert aan het verleden. Wie een kind van de tijd wil zijn, legt de toekomst misschien te veel aan banden. Trouwens, ik ben er vast en zeker van overtuigd dat lang nog niet alles is gezegd in de kunst. Dat geeft hoop…

Jan Leenknegt

 JAN LEENKNEGT GLASSCULPTUREN

“Zijn artistiek zoektocht drijft hem naar een belangrijke stap in zijn ontwikkeling als kunstenaar: de creatie van een monumentaal smeedwerk met mondgeblazen glas. Het heeft hem inmiddels een internationale reputatie bezorgd. Zijn glaskunst spreekt een universele taal. Ze overstijgt elke denkbare grens. Wie naar zijn werken kijkt ontkomt niet aan de positieve energie die erin schuilt. Een onwaarschijnlijke liefde voor het licht. “
Carlos Alleene

 

Laatste Nieuws

Exhibitions

KORTE BIO

 

Van 1967 tot 1975 volgt hij dag onderwijs diploma Hoger Kunstonderwijs aan de Academies te Antwerpen , Mechelen en Oudenaarde. In 1974 wordt Jan zelfstandig glaskunstenaar .

Vanaf 1974 tot 2000, geeft hij les aan de Academie voor Schone Kunsten te Oudenaarde en Ronse .

Als jong kunstenaar exposeert hij vanaf 1971 tot 1989 in binnen- en buitenland met etsen, glasramen en schilderijen. Vanaf  1987 tot heden toont hij glassculpturen in galerijen, musea, beeldentuinen , culturele centra , in binnen- en buitenland.

In opdracht realiseerde hij diverse grote opdrachten in eigen land maar ook in Nederland ,Marokko, Engeland, Italie enz…

Er verschenen verschillende kunstboeken, één in 2003, Jan Leenknegt “ Mijn Glazen Verbeelding” 106 blz. en in 2008, het kunstboek  Jan Leenknegt “ Mijn Schaduw is kleur” 96 blz. In 2020, naar aanleiding van zijn tentoonstelling in museum MUDEL te Deinze, verschijnt zijn derde kunstboek met werken van 2019 en 2020 “Mijn schaduw blijft kleur” 164 blz.