Beatrijs Lombaerts

Geboortedatum: Gent, 1964
Geboortestad: Antwerpen
Website: http://beatrijslombaerts.be

Over de kunstenaarBeatrijs Lombaerts genoot haar opleiding aan de Koninklijke Academie en aan het Institut Superieur National des Beaux-Arts te Parijs.

Oorspronkelijk genoot vrije grafiek Lombaerts’ voorkeur tot plots een verrassende disciplinewending haar van het tekenen, zwart op wit, naar de collage, met een verfijnd register van kleuren, doet zwenken .  Het ontstaan hiervan wordt doorgaans met kubisme  en dadaïsme in verband gebracht maar in feite heeft de techniek een lange voorgeschiedenis.  Reeds in de 10e eeuw illustreerde de Japanse dichteres ISE haar manuscripten met collages, Charles Dufresny, die aan het hof van Louis XIV werkte bekleedde zijn grafiekbladen met textiel.  Koningin Margrethe II van Denemarken maakt nú schitterende collages bij gedichten van haar echtgenoot, Prins Henrik.

In de wereld van de beeldende kunsten bleef de collage niet beperkt tot het ordenen van beeldelementen op een achtergrond zoals Braque, Picasso, Juan Gris en kompanen dat deden. Fotomontage, décollage, destruage, assemblage, “Combine painting”,   “junk art” en andere genres ontwikkelden zich vanuit de collage. Beatrijs Lombaerts zet deze trend, op haar eigenzinnige manier verder, ze opent een ontwakenende blik op de wereld waarin zij toeft. Zo beleeft ze haar dagdagelijkse omgeving, vindt er haar inspiratie in. Ze wacht op het moment waarop de werkelijkheid herinnering wordt. Resultaat: een verrassende spontane fixatie van vertrouwde taferelen. Lombaerts puurt uit het bestaan van de gewone mens een blijmoedige frisheid. Zij verzamelt oude stoffen met sierlijke motieven, dito behangpapier, geschenkverpakkingspapier...  Zij put uit dit zorgzame verzameld materiaal.

Beatrijs Lombaerts is één van de veelbelovende Vlaamse artiesten, die door het unieke karakter van haar medium : de collage, ons aller aandacht verdient.

Prof. Marcel Van Jole

www.nieuws.beatrijslombaerts.be

 

Laatste Nieuws