Johnny Beerens

Geboortedatum: 1966, Oostburg Nederland
Geboortestad: Breskens Nederland
Website: http://www.johnnybeerens.nl

Over de kunstenaar

Johnny Beerens is een Nederlandse kunstenaar. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en is woonachtig in Breskens.Beerens maakt over het algemeen grote, vooral figuratieve, kunstwerken. Opvallend zijn ook zijn grote muurschilderingen, zoals op de Watertoren te Oostburg uit 1995 en op de graansilo te Breskens uit 1997. De schildering op de watertoren stelt naar het leven geschilderde waterdruppels en de vruchten der aarde voor. De schildering op de graansilo meet 20 bij 22 meter en toont vijf broden en twee vissen, naar een motief uit het Nieuwe Testament, waarbij Jezus de menigte voedde met vijf broden en twee visjes maar. Er is echter ook een directe link tussen de graansilo (het brood) en de vissershaven waar de graansilo aan staat.De werken van Beerens verwijzen meermaals naar motieven die met de grens van zee en water en met Zeeland te maken hebben. Hij gebruikt onder meer materialen als schelpen en andere materialen die aan de kust te vinden zijn en verwerkt dit in zelf geschept papier.

 

Tijd dat de wereld Johnny Beerens leert kennen

Kennismaken met de werken van de Zeeuwse kunstenaar Johnny Beerens is een bijzondere ervaring.
Je ziet imposante landschappen op de rand van zee en land. Ze komen levensgroot en treffend de ruimte binnen. Het formaat, de vorm, kleur en vooral de overvloedige textuur hebben een buitengewone impact. De landschappen worden tastbaar! Maar je weet niet naar wat je kijkt, omdat je geen referentiekader hebt. Geen enkele andere kunstenaar werkt op deze manier.
Johnny Beerens slijpt en verweert*, laat zuren inbijten op etsplaten. Hij schept handmatig papier en voegt er vondsten zoals schelpen, schelpengruis, zand, haaientanden, steenslag, oude netten, …  aan toe. Die versterken de structuur, geven kleur en creëren het driedimensionale reliëf. Beerens perst ‘zijn’ papiervellen langzaam samen met de etsen. Diverse schildertechnieken en verfsoorten worden gecombineerd en geven het werk uiteindelijk een scala aan kleurnuances die de ultieme afwerking vormen.
Francis Dedrie, Early Birds Art Gallery: “als ik Johnny Beerens een schilder noem, dan heb ik het gevoel dat ik hem tekort doe.”
Beerens heeft door zijn intensieve en tijdrovende werkwijze een lage productie die vaak direct verkocht wordt aan een klein aantal verzamelaars. Daardoor is hij niet in brede kring bekend, terwijl de aard en kwaliteit van zijn werk toch van een zeer hoog niveau zijn.
Kennismaken met het werk van Johnny Beerens kun je in de Early Birds Art Gallery in Knokke. Beerens maakte ook de documentaire Oculus Maris waarin hij toont hoe zijn gelijknamige kunstwerk tot stand is gekomen. Deze film ging in première op het internationale filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Een internationale versie is in de maak. Geïnteresseerde Early Birds Art Gallery klanten (@Francis of kunstliefhebbers) kunnen de film komen bekijken in de galerij.

Early Birds Art Gallery Francis Dedrie
Dumortierlaan 38, 8300 Knokke-Heist
info@earlybirdsart.com - www.earlybirdart.com

 

Laatste Nieuws