Eefje Van den Brande

Geboortedatum: 1978
Geboortestad: Leuven
Website: https://www.eefjevandenbrande.com/

Over de kunstenaar

Op het eerst zicht lijken de werken van Eefje Van den Brande abstract. Maar wanneer je dichtbij het werk staat, ontstaat er een wereld waarin haar fantasie de vrije loop heeft gekregen. Dieren, mensen en planten krijgen een eigen leven. Sommige dieren bestaan zelfs enkel in haar verbeelding en krijgen via haar doeken een eigen leven. De kleuren spatten van het werk af, waardoor haar werken een zekere vorm van explosiviteit bevatten. 

Elk werk is ontstaan vanuit een vlek. Eefje speelt hierbij met het beeld, door gebruik te maken van verschillende materialen, technieken en gelaagdheden.​ De ene keer werkt ze met felle kleuren en de andere keer met donkere. Emotie is dan ook de rode draad doorheen haar hele oeuvre. Ze zoekt steeds naar de eenheid in de natuur. Dit zie je goed doordat de elementen op haar werk met een slingerende beweging aan elkaar verbonden worden..

Wanneer ze deze beelden weergeeft, gaat ze elke keer opnieuw de uitdaging met zichzelf aan. Het verschijnsel pareidolie komt tot stand waarbij de illusie wordt gecreëerd. Hoe vreemder hoe fascinerender. Wat eerst herkenbaar lijkt, blijkt achteraf niet altijd zo te zijn. Zo geeft ze vorm aan de misvorming en krijgt het beeld een surrealistische toets. ​

Eefje Van den Brande wil vooral de gedachtegang van zichzelf als kunstenaar in vraag stellen en werkt hierbij vaak met series die haar gevoelens en emoties van die ene periode uitdrukken. Wat ging er bewust of onbewust in haar om of wat heeft het onderbewuste naar boven gebracht?

Eefje is opgegroeid in Antwerpen. Op haar 12de begon ze haar kunstopleiding aan de kunsthumaniora en studeerde daarna verder aan de MAD-Faculty van Hasselt, waar ze o.a. door Koen van den broeck werd begeleidt. Sinds 2008 geeft ze les aan de academie. Hier wil ze als leerkracht schilderkunst en beeldende vorming de unieke kunstenaar uit elk van haar leerlingen doen ontwaken.

 

Exhibitions

Eefje Van den Brande stelt tentoon sinds 2001. Zo heeft ze geëxposeerd in Derby ('Born on the right time', 2001), het Cultureel Centrum Muze in Heusden-Zolder ('Rood-Geel-Blauw', 2004), Z33 in Hasselt ('Ruimte te gebruiken', 2007), Galerie De Halle in Geel ('Zichtbare gedachten', 2010), Cultureel Centrum van Maasmechelen ('KAMM', 2017), het SMAK in Gent ('Beweegt / Tekeningen in Lockdown', 2020-met 1 werk in de collectie), de Warande in Turnhout ('In Search of the Phoenix,o.l.v. Geoffrey de Beer) en in het Centrum voor Jonge Kunst in Gent (Tussen water en vuur, 2022)